Keskity paremmin

2014-02-21

Keskittymiskyvyn säilyttäminen häiriöiden virrassa ei ole helppoa. Seuraavassa on viisi älykästä vihjettä, joiden avulla pidät aivosi kurissa.

Sähköposti kilahtaa, Facebookia päivitetään jatkuvasti, Twitter kutsuu, ja pian on lounasaika. Elämme ajassa, jossa häiriötekijät estävät tehokkaan työskentelyn, niin elektronisen kuin analogisenkin. Tutkijat varoittavat nyt terveysvaaroista. Aivomme eivät ole mukautuneet ottamaan vastaan kaikkia näitä tietoja. Keskittymiskyky voidaan kuitenkin säilyttää melko yksinkertaisin keinoin.

1. Sulje ponnahdusikkunatoiminto, joka ilmoittaa uuden viestin saapumisesta. Viestit ovat harvoin niin tärkeitä, että keskittymistäsi on häirittävä.

2. Syö paljon proteiinia aamupalalla ja lounaalla. Se tuottaa tasaisen energiavirran toisin kuin hiilihydraatit, jotka muuttuvat sokeriksi ja vievät mielialan vuoristoradalle.

3. Juo kahvi hitaasti. Kehosi on oltava tasapainossa kofeiininkin kanssa.

4. Harjoittele tarkkaavaisuutta toimistossa. Sano itsellesi aina kun keskeytät työsi esimerkiksi sähköpostin tarkistamiseen: ”Nyt huomioni on hajaantunut.” Se luo aivoissa hermokytkennän, joka auttaa keskittymistä.

5. Meditoi ajattelemalla hengitystäsi. Kun huomaat, että ajatukset alkavat harhailla, pakota itsesi keskittymään hengitykseen. Hartiat taakse ja hengitä hitaasti.