Terveysvaikutteinen ravinto

2016-09-22

Kiinnostus terveysvaikutteiseen ravintoon - ruokaan, joka optimoi kehon toimintoja - on kasvussa harppauksin. Olimme yhteydessä Anneli Hallbergiin, kokkiin, joka on terveysvalmentaja sekä henkilökohtainen valmentaja. Hän kertoo meille enemmän siitä, kuinka voimme voida paremmin.

Nimitys 'TERVEYSVAIKUTTEINEN RAVINTO' kehitettiin Japanissa 1980-luvulla. Sanatarkasti se merkitsee sellaisen ruuan syömistä, joka antaa keholle juuri ne aineet mitä se tarvitsee.

"Emme aina muista, että sen mitä syömme, tulisi myös auttaa kehomme soluja, lihaksia, sydäntä ja aivoja toimimaan parhaimmalla tavalla häiriöttä," kertoo Hallberg. "Haluamme olla terveitä ja hyväkuntoisia, mutta syömme ruokaa joka ei ravitse kehomme tarpeita."

Tunnetut terveysvaikutteiset ruuat sisältävät meijerituotteita joissa on hyödyllisiä bakteerikantoja, kuitupitoisia leipiä ja pastatuotteita sekä margariineja, jotka sisältävät hyviä omega-3 rasvahappoja. Mutta "lisätty terveysvaikutus" on myös myyntikikka menekin lisäämiseksi. Pavut, pähkinät ja vihannekset ovat erinomaisia esimerkkejä luonnon terveysvaikutteisista ravintoaineista.

SUUNNITTELE RUOKAILUSI

Hyvän ruokavalion nurkkakivet ovat: syö säännöllisesti, syö aamupala, syö paljon vihanneksia ja juo vettä. Rajoita sokeria, eineksiä ja alkoholia. Syö enemmän vihanneksia ja vähennä lihaa ja nopeita hiilihydraatteja.

"Hyvä ruokavalio syntyy suunnittelulla. Jos käytät 30 sekuntia sen ajatteluun mitä aiot syödä huomenna, on helpompaa pysyä suunnitelmassa."

KUUNTELE KEHOASI

Löydät tietoa terveysvaikutteisista ruoka-aineista internetistä tai ravintoneuvojilta. Hallberg rohkaisee jokaista myös kuuntelemaan oman kehonsa signaaleja.

"Yksilönä sinä usein tiedät parhaiten mikä ruoka on sinulle hyväksi - jos opettelet tunnistamaan sen. Tarkkaile kuinka voit, mikä ruoka pitää sinut hyvällä tuulella ja mieti ruokailutapojasi. Silloin olet oikealla tiellä."