Toiminnallinen valaistus

2014-05-08

Funktionalismin suuri mestari Alvar Aalto tunnetaan arkkitehtuuristaan ja kalusteistaan. Mutta belgialaisen Grand-Hornun taidekeskuksen näyttely kertoo, että hän oli myös loistava valaistussuunnittelija.

Harvat ovat muokanneet näkemyksiämme arkkitehtuurista Alvar Aallon tavoin. Hänen funktionaalinen muotokielensä ihastuttaa vielä tänä päivänäkin. 1920-luvulta lähtien hän piirsi nopeaan tahtiin omakotitaloja, julkisia rakennuksia ja kalusteita, joista tuli aikansa ikoneita. Mutta vähemmän tunnettuja ovat hänen upeat valaisimensa. Hän teki niitä kuitenkin satoja, ja niitä on nyt esillä Lightings-näyttelyssä. Valaisimia saa ihailla paikan päällä Belgiassa kevään ajan.
   Näyttely on kaksiosainen, ja ensimmäisen osan muodostaa mielikuvitukseen vetoava asetelma – silta yli veden, mistä lamput heijastuvat kauniisti. Ideana on, että syntyvien kontrastien ja heijastusten tulee muistuttaa luontoa, joka oli Aallon suurin inspiraation lähde. Täällä ovat nähtävissä Mehiläispesä, Enkelinsiipi ja Käsikranaatti sekä monet muut. Dramaattisia nimiä dramaattiselta aikakaudelta.
   Näyttelyn toisessa osassa on nähtävissä valokuvia arkkitehtuureista, joihin valaisimet on suunniteltu. Täällä voimme seurata mutkitellen muutosta kirjaston ja kokoustilan, hoitotilojen ja kunnantalojen välillä. Aallon tuotteliaisuus oli hämmästyttävää! Tutustu näyttelyyn ja kerää mahtavaa inspiraatiota omalle työpaikallesi.