Vihreä vastuu

2016-04-05

Samoin kuin kaikki yritykset julkaisevat vuosikertomuksen, nyt eräiden eurooppalaisyritysten on julkaistava niin kutsuttu kestävän kehityksen selvitys.

Mitä tämä siis tarkoittaa? Pokeritermillä ilmaistuna: laki (joka perustuu vuoden 2014 EU-direktiiviin) edellyttää, että yritykset selvittävät avoimesti, mitä yrityksessä tehdään muun muassa ympäristön, kestävän kehityksen ja sosiaalisten kysymysten hyväksi.

Ei siis riitä enää, että kotisivuille nakataan ympäristömerkkejä, sillä tällainen niin kutsuttu Green Washing eli viherpesu ei vain toimi. Nykyisin yritykset pakotetaan ottamaan vastuun siitä, millaisia jälkiä ne jättävät yhteiskuntaan.

Ruotsissa lain odotetaan tulevan voimaan jo 1. heinäkuuta muiden EU-maiden seuratessa perässä. Kolme kriteeriä määrää sen, millaisia yrityksiä laki koskee: Liikevaihto, työntekijöiden määrä sekä mahdollinen suuri yleinen etu. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että laki koskee kaikkia yli 500 henkilöä työllistäviä yrityksiä (Ruotsissa ja Tanskassa luku on 250). Koska ympäristötyötä ei voida ahtaa yhteen Excel-taulukkoon, on arvioitu, että siirtymä on monien yritysten johtajille pikemminkin psykologinen – heille se tarkoittaa astumista aivan uudenlaiseen maailmaan, jossa aluksi ei ansaita rahaa mutta sitä vastoin runsaasti liikearvoa ja asiakkaiden luottamusta.

Hyvä tapa aloittaa, on huolehtia siitä, että sisustus on ympäristövaatimusten mukainen. Me Kinnarpsilla voimme auttaa sinua ja yritystäsi räätälöimällä parhaan ratkaisun.