Onnittelut 20-vuotiaalle!

2014-11-20

Onnittelut 20-vuotiaalle!

Nostamme hattua ja onnittelemme todellista Kinnarps-klassikkoa – 6000/8000-työtuoli jättää teinivuodet taakseen ja täyttää 20 vuotta! Kinnarpsin suunnittelija Arne Ekbom kertoo yrityksen kaikkien aikojen suurimmasta myyntimenestyksestä.

Kun 6000-työtuoli tuli markkinoille vuonna 1994, toimistotyöntekijöiden mielenkiinto heräsi kaikkialla maailmassa. Se merkitsi tervetullutta mullistusta kaikille kipeille selille ja reistaileville lonkille. Mutta aivan yhtä mahtavaa on, että menestyskertomus jatkuu vielä kaksi vuosikymmentä myöhemmin. Tähän päivään mennessä 6000-mallia ja sen sisartyötuolia, 8000-mallia, on myyty yli 2 miljoonaa. Mikä on salaisuus niiden ällistyttävän suosion takana?
Kysyimme sitä Arne Ekbomilta, joka toimi projektipäällikkönä ja vastasi suunnittelutyöstä.
– Ennen luultiin, että mukavuuden ratkaisee vain pehmustus. Nyt tiedetään paremmin. Hyvä työtuoli estää osaltaan kehoa väsymästä istumatyön aikana. Nykyään hyvä ergonomia tarkoittaa, että on voitava heilua, nojautua eteenpäin ja kipata tuoli eteenpäin, niin ettei keho jumitu yhteen ainoaan asentoon.

Ratkaisu muodostaa niin sanotun "free float" -järjestelmän. Taaksepäin nojatessa jalkojen ja selän välinen kulma kasvaa, eteenpäin nojatessa istuin liikkuu selkänojasta riippumatta. Aivan kuin tuolin selkänoja ja istuin eläisivät omaa elämäänsä. Vastus mukautuu tietysti kehon painon mukaan, ja tuolin voi myös lukita haluamaansa asentoon ja kulmaan.
- Olimme ensimmäinen tämäntyyppisen liikekuvion kehittäjä, joka todella mahdollistaa istuma-asennossa tällaisen rauhallisen "kuntoilun", joka on keholle paljon hellävaraisempaa, Arne Ekbom sanoo.

Vuosien kuluessa tuoli on käynyt läpi useita päivityksiä: muun muassa ristikkojalka ja käsinojat ovat saaneet uuden muodon, mutta perusrakenne on säilynyt muuttumattomana. Kun tuoli tuli myyntiin, siitä tuli nopeasti markkinajohtaja, ja nykyään 6000/8000 on suosittu ykkösvalinta henkilökohtaiseen työpisteeseen. Tällaisena päivänä heilumme hiukan tavallista enemmän tuolilla ja lausumme sydämelliset syntymäpäiväonnittelut!