INTUITIIVISTA MUOTOILUA

2013-04-30

Tämän vuoden Milanon messuilla eniten keskustelua herättänyt valaistusesine oli norjalaisen Daniel Rybakkenin hengentuote. Italialaiselle Luceplanille suunnittelemallaan nerokkaalla Ascent-valaisimella hän on tehnyt konsepti-ideasta totta.

Norjalainen valaistusmestari Daniel Rybakken teki sen jälleen.  Tällä kertaa italialaiselle Luceplanille suunnittelemallaan nerokkaalla Ascent-pöytävalaisimella. Kun valaisinta vedetään alaspäin kapeaa runkoa pitkin, valo himmenee, ja yksinkertainen käden liike ylöspäin leventää valokiilaa.  Valo sammuu kokonaan alimmassa asennossa. Ascentissa on nerokasta se, että se tarvitsee nähdä vain kerran, kun sen toiminnan ymmärtää heti vaistomaisesti.
”Liike, jossa päätä liu'utetaan ylöspäin kirkkaamman valon saamiseksi ja alaspäin valon himmentämiseksi, on peruskonsepti, mutta samalla myös erittäin luonnollinen liike”, Daniel Rybakken selostaa.
Rybakken oli vielä opiskelija, kun hän lähetti portfolionsa arvostetun valaistusfirman toimitusjohtajalle. Sen jälkeen hän ei kuullut yhtiöstä sanaakaan.  Mutta eräänä päivänä vuosia myöhemmin hän sai puhelun Luceplanin johtajalta, joka sanoi haluavansa tavata Rybakkenin ja jutella hänen kanssaan.  Ensimmäinen yhteinen projekti oli Counterbalance, seinään asennettava valaisin, joka oli menestys Milanon Euroluce 2012 -messuilla.  Siinä oli sama elegantti valaisinpää, joka nähdään jälleen Ascentissa.
”Ascentin takana oleva idea tuli esiin tapaamisessa Luceplanin kanssa Milanossa. Istuin junassa matkalla Malpensaan, ja mietin, miten Counterbalancea voitaisiin käyttää ravintolassa tai kirjastossa. Jos pöydät olisivat seinien lähellä, ongelmaa ei olisi, mutta jos kalusteet olisivat keskellä huonetta, tarvittaisiin valaisinta, joka voitaisiin sijoittaa suoraan pöydän yläpuolelle.  Ravintoloissa tarvitaan yleensä pehmeää ja himmennettyä valaistusta, kun taas kirjaston pöytä vaatii voimakkaampaa tehovalaistusta.  Ascent toimii molemmissa tilanteissa.”
 Jos et olisi muotoilija, mitä haluaisit sen sijaan tehdä työksesi?
”Graafista suunnittelua, valokuvausta ja elokuvia. Ja täsmälleen tässä järjestyksessä.”

 


Lisätietoja: danielrybakken.com tai luceplan.com

Valokuvat: Luceplan