Kommunikoi enemmän (ja paremmin)

2014-04-01

Joskus tuntuu kuin puhuisi kuuroille korville. Toisinaan taas kamala väärinkäsitys voi syntyä tyhjästä. Tässä vinkkejä kommunikaation parantamiseen toimistossa!

Töihin tullessa tulee kahviautomaatilla heitettyä ilmaan harkitsemattomia mielipiteitä. Vaikkei niillä tarkoita pahaa, pian käynnissä on valtava huhumylly. Tuntuuko tutulta? Joskus yhteyden saaminen toisiin on vaikeaa. Tanskalainen filosofi ja tiedemies Tor Nørretrander teki 1990-luvulla joukon mielenkiintoisia tutkimuksia, joista kävi ilmi, että istuessamme vastakkain keskusteluun syventyneinä ymmärrämme vain joka toisen puhekumppanimme sanoista. Sen pohjalta ymmärtää, miten hankalaa on tulla ymmärretyksi stressintäyteisessä toimistoympäristössä deadlinen lähestyessä kymmenen minuutin kuluttua... Strategisen viestintätoimiston Peppercommin johtaja Sam Ford antaa tässä muutaman yksinkertaisen mutta erityisen arvokkaan vinkin parempaan keskinäiseen kommunikointiin.
1. Lopeta matkapuhelimen räplääminen – kuuntele keskittyneesti jokaista puhujaa: niin johtajia, työtovereita kuin asiakkaitakin.
2. Kuvittele itsesi puhekumppanisi tilanteeseen. Mikä on sanoma, jota hän yrittää välittää sinulle? Pyri ymmärtämään sydämelläsi.
3. Älä vaadi puhekumppaniltasi liikaa. Toisin sanoen: Älä puhu toisia pyörryksiin!
4. Ole varovainen arvioinneissasi. Nykyajan digitaalisessa maailmassa asiakkaista ja työtovereista tulee helposti numeroita ja tilastoja. Älä unohda, että teet töitä ihmisten kanssa.
5. Älä mittaa menestystä pelkillä numeroilla. Nosta esiin myös pehmeitä arvoja.
6. Puhu selkeästi ja tee mieluusti lähdeviittauksia tietoja käyttäessäsi. Se tukee väitteitäsi ja tuo sinulle uskottavuutta.