Pyöräilytrendi

2014-08-28

Kätevää ja ympäristöystävällistä – yhä useammat pyöräilevät töihin. Tässä on ensimmäinen erityisesti työmatkalaisille suunniteltu polkupyörä!

Hänet näkee liikenteessä joka päivä. Kilpapyörällä huristelevan miehen, joka polkee kuumeisesti kaistojen välissä. Tämä on aivan uusi työmatkalaistyyppi, jolle on annettu Ruotsissa jopa oma lempinimi: "Memil" (keski-ikäinen mies lycrassa).
Mutta pyöräily ei tietenkään ole vain miesten laji. Kööpenhaminan ja Amsterdamin ympäristössä rakennetaan erityisiä "moottoripyöräteitä" näille pikakiitäjille. Trendi on nähtävissä ympäri Eurooppaa: yhä useammat arvostavat arkiliikuntaa mutta myös sitä, että polkupyörä on ympäristön kannalta paljon parempi vaihtoehto kuin auto. Tietokoneen ja tärkeiden asiakirjojen pakkaamisesta reppuun ja työmatkan taittamisesta polkupyörällä on tullut itsestäänselvyys.
Nyt on tullut markkinoille myös ensimmäinen erityisesti työmatkalaisille suunniteltu polkupyörä. Kanadalaisyritys Vanhawks Valour on yritys tämän polkupyörän takana, joka on varustettu GPS:llä ja uusimmalla Bluetooth-teknologialla, mutta myös antureilla, jotka varoittavat automaattisesti vaaroista ja muista liikenteen ongelmista. Jos esimerkiksi auto lähestyy nopeasti "kuolleesta kulmasta" alkavat kahvat automaattisesti täristä. Polkupyörä kerää myös säännöllisesti tietoa kulkureitistäsi ja rekisteröi ajoradan epätasaisuuksia, ja nämä tiedot muodostavat pohjan sovellukselle (joka on saatavana sekä iOS- että Android-järjestelmille), jota kaikki pyöräilijät voivat hyödyntää. Polkupyörät ovat tietysti yhteydessä samoihin verkkoihin, jotka kommunikoivat keskenään, joten jos jokin pyörä varastetaan, se on helppo löytää. Dynamo tuottaa energiaa polkiessasi ja lataa polkupyörän elektroniikkalaitteita. Hyppää satulaan, mutta muista olla varovainen!