TULOSTA PÄIVÄLLISESI

2013-04-29

Uuden vuosituhannen suuri mullistus, 3D-tulostin, tekee tuloaan jokapäiväiseen elämäämme. Dita von Teesen punaisella matolla käyttämästä mekosta leikkauspöydällä asennettavaan lonkkaproteesiin. Nyt lähestyy uusi mullistus - tulostettu ruoka.

Onko sinulla nälkä?
Mene tietokoneelle ja tulosta hampurilainen - äläkä unohda ranskalaisia.
Tämä saattaa kuulostaa aika surkean sci-fi-filmin kohtaukselta, mutta se saattaa pian olla todellisuutta lautasella lähelläsi.
Tämän hetken teknologian suuri vallankumous tapahtuu nimittäin 3D-tulostuksessa tai niin sanotussa "vapaamuotoisessa valmistustekniikassa".
Perustulostimia on ollut käytössä vuosituhannen vaihteesta lähtien, mutta nyt niiden tarjoamia potentiaalisia mahdollisuuksia aletaan ottaa vakavasti.  Keinomunuaisista ruotsalaiseen Arcam-yhtiöön, joka on saavuttanut menestystä lonkkaimplanttien ja lentokoneiden osien tuotannossa käytettävien 3D-tulostinten valmistajana.
Yhä useammat suunnittelijat ovat myös ottaneet tekniikan käyttöön. Englantilaisen Ron Aradin 3D-tulostamat lasit ovat saaneet huomiota, ja äskettäin burleskitähti Dita von Teese esiintyi punaisella matolla New York Cityssä ällistyttävässä 3D-tulostetussa puvussa, joka oli suunnittelija Michael Schmidtin ja arkkitehti Francis Bitontin käsialaa.
Puku koostuu muutamasta sadasta grammasta muovijauhetta.


Tulevaisuudessa myös ruokaa voi tulostaa.  Ainakin, jos on uskomista hollantilaisessa Freedom of Creation -suunnittelufirmassa työskentelevään Janne Kyttäseen. Firma on erikoistunut yksinomaan 3D-tulostustekniikalla valmistettaviin tuotteisiin, ja se on saavuttanut suurta menestystä kauniilla valaisimillaan.

"Loppujen lopuksi kyse on vain molekyylien ja atomien siirtämisestä. Se on tekniikkaa, jonka pian hallitsemme", sanoo Janne Kyttänen, joka ennustaa, että tulevaisuudessa lataamme designpiirustuksemme verkosta ja valmistamme omat tavaramme olohuoneen sohvalla istuen.
Jo nyt yksinkertaisen 3D-tulostimen voi ostaa noin 600 eurolla.


Lisätietoja: www.freedomofcreation.com


Valokuva valaisimista: Freedom of Creation.
Valokuva puvusta: Michael Schmidt studios.