Priorisoi oikein

2014-03-13

Osalla ihmisistä on yllin kyllin energiaa ja he vaikuttavat ehtivän tehdä kaiken. He ovat oppineet tärkeimmän läksyn – oikean priorisoinnin. Seuraavassa on miniopas, jolla sinustakin voi tulla ajan voittaja!

Monestiko olet tullut kotiin pitkän ja stressaavan työpäivän jälkeen osaamatta oikeastaan sanoa, mitä olet saanut aikaan? Teemme työtä sähköpostiviestien, kokousten ja automaattikahvien loputtomassa virrassa, joten ei ole ihme, että elämä tuntuu ikuiselta oravanpyörältä, jossa työpaperit levitetään vielä kotona vuoteeseen. Amerikkalainen kirjailija Leo Babauta on pohtinut, miten voisimme vähentää työtuntejamme mutta silti tulla tehokkaammiksi. Hänen mukaansa voisimme kaikki paremmin, jos esimerkiksi yrittäisimme arvioida tehtävät, joita meilleasetetaan: ”Otetaan vaikka kokoushysteria. Kysy itseltäsi, kaatuko maailma, jos et osallistu aina kaikkiin kokouksiin?” Älykkäämmällä tasapainolla vapautat valtavasti energiaa, joka vaikuttaa kehitykseesi positiivisesti niin työssä kuin kotonakin. Babautan kolme käskyä kuuluvat:

  1. Ole valikoiva ajan suhteen: Ovatko kaikki edessäsi olevat tehtävät todella sen arvoisia, että käytät niihin energiaa? Mitä voit jättää pois?
  2. Oikean priorisoinnin oppiminen vie aikaa. Aloita jo tänään käymällä tarkasti läpi, mitkä työtehtävät ovat edessäsi, ja järjestä ne tärkeyden mukaan. Mitkä ovat tärkeitä urallesi? Mitkä vaikuttavat sinuun positiivisesti? Keskity niihin, niin muu järjestyy itsestään.
  3. Jotta voisit toimia hyvin, sinun on entistä kokonaisvaltaisemmin luotava tilaa itsellesi. Niin voit työskennellä keskittyneesti ilman häiriöitä. Kun sinulla on tärkeä tehtävä edessäsi, sulje kaikki tarpeettomat verkkosyötteet, Twitter-tilit ja sosiaaliset mediat, jotka vain häiritsevät sinua. Pidä yksi ”digi-detox”-päivä viikossa, jolloin et edes tarkista sähköpostia. Uskallatko?