Käsittelemättömiä tiloja

2013-09-18

Kiiltävien lattioiden ja viimeisteltyjen pintojen täyttämien vuosikymmenten jälkeen yhä useammissa toimistoissa toimitaan nyt täysin päinvastoin. Mutta onko tämä käsittelemätön estetiikka tullut jäädäkseen?

Kinnarpsin kevään aikana tekemä kysely osoitti, että vain joka neljäs on tyytyväinen työpaikkansa työympäristöön. Mutta millainen sitten on inspiroiva ympäristö, joka toimii?
– Tutkimus vahvistaa käsitystämme, että parhaita ovat räätälöidyt työympäristöt, joissa huomioidaan erilaiset yksilöt, sanoo Kinnarpsin Brand, Range, Design Director Elisabeth Slunge.
Suuriksi kasvaneiden toimistojen trendinä on etenkin USA:ssa käsittelemättömän estetiikan paluu. Tilat, jotka vievät ajatukset vanhoihin tehdasympäristöihin kuluneine sementtilattioineen, näkyvine putkineen ja venttiileineen ja lyijypuitteisine ikkunoineen.
Yhdysvaltalaisen arkkitehtien ja sisustajien sosiaalisen verkon Architizerin perustajan ja toimitusjohtajan Marc Kushnerin mukaan trendin selitys on yksinkertainen.
– Työntekijät haluavat tuntea rakentavansa todella jotakin alusta lähtien.  Olevansa osa jotain suurempaa kuin he itse. Käsittelemättömässä tilassa vanhat hierarkiat katoavat ja jotain uutta voi syntyä.
San Franciscon 42 Floors -toimiston Jason Freedman kerää sivustolleen vapaita toimistotiloja. Hänkin vahvistaa trendin ja kertoo, miten viehättäviä, ylellisiä toimistotiloja nyt revitään maan tasalle kaivatun käsittelemättömän teollisen tunnelman aikaansaamiseksi.
Washingtonin Microsoft-campuksen, joka on yhtiön innovaatiokeskus, takana oleva arkkitehtitoimisto o+a on tehnyt kotitehtävänsä hyvin. Täällä avautuvat painavat autotallin ovet tilojen julkisille käsittelemättömille pinnoille. Ja tällä kaikella pyritään luomaan tunne ponnistelusta ja uudisrakentajahengestä.