Muotoilua, joka istuu

2014-09-18

Muotoilua, joka istuu

Materialta, joka on yksi Kinnarpsin tuotemerkeistä, tulee kaksi vuoden todellisista suosikkikalusteista – inspiraatio näihin on saatu valokuvakehyksistä ja sirkuksen maneesista.

Ajattele suosikkinojatuoliasi! Luultavasti mielessäsi on kuva aika suuresta ja kömpelöstä esineestä jossain nurkassa. Mutta uusi aika vaatii uudet kalusteet, eikä vähiten työpaikoilla. Kaksi vuoden suurista, uraauurtavista uutuuksista on peräisin Materialta, jonka Frame ja Elephant kääntävät päälaelleen perinteisen käsityksemme istuinkalusteista. Framen on suunnitellut Ola Giertz, joka on saanut inspiraation valokuvakehyksestä. Ja tämä on todellakin jotain aivan uutta – kyseessä ei ole nojatuoli, tuoli eikä jakkara. Vaan ehkä ne kaikki yhdessä! Käperry siihen lepäämään hetkeksi, istu kuten keinussa tai pyydä kollega kahvikupilliselle sen ääreen. Täydellinen uuden työpaikan edustaja! Framen
graafinen muotoiluratkaisu on yksinkertainen ja nerokas.

– Frame on ensimmäinen Materialle tekemäni kaluste. Tapasimme viime vuonna, ja he pitivät ideastani heti, kertoo Ola, joka kuvaa luomistyötään jatkuvaksi unelmoinniksi täydellisestä ideasta. Repertuaari on laaja: innovatiivisista istuinkalusteista ravintoloiden sisustuksiin ja koruihin, mutta kaikessa on aina jotain aivan omalaatuista.

– Tulevaisuudessa toivon Framen saavan sisaruksia. Minulla on lukuisia ajatuksia siitä, miten muotoa voisi kehittää, sanoo Ola, joka on nimitetty Materian vuoden tulokkaaksi mutta myös Skånen vuoden yrittäjäksi. Jos Ola on suhteellisen uusi muotoilualalla, niin Carl Öjerstam puolestaan on yksi Ruotsin suurimmista muotoilutähdistä, joka on saanut erilaisia kansainvälisiä palkintoja yli 20-vuotisen uransa aikana. Hänen suunnittelemansa tuotteet vaihtelevat kotielektroniikasta myymäläsisustuksiin. Mutta kun hän otti vastaan Materian haasteen klassisen jakkaran päivittämisestä, se oli kuitenkin yksi hänen hiostavimmista haasteistaan. Inspiraation Elephant-jakkaraan Carl sai sirkuksen maneesista ja jakkaroista, joille norsuja houkutellaan. Elephantin toistuvat kuviot saavat sen näyttämään samanlaiselta joka suunnasta, kauniilta arjen veistokselta. Ja juuri sitähän me haluamme: kalusteen, jota uskaltaa käyttää ja joka myös sopii ympäristöön. Elephant selviää tästä haasteesta hienosti, sijoitettiinpa se sitten keittiöön tai toimiston parhaalle paikalle. Ja kuten aina, kun idea on tarkoin harkittu, saatavana on myös useita eri kokoja ja korkeuksia – 430, 630 ja 780 mm.

Seating design