Ympäristön palveluksessa!

2016-03-23

Trio.

Niin pitkään kuin olemme kuluttaneet tavaroita, niin pitkään olemme heittäneet niitä myös roskiin. Ei pitäisi siis olla lainkaan outoa, että teollisen muotoilun alalla on suunniteltu useita ikonisia roskakoreja – esimerkiksi tanskalainen 30-luvun klassikko Vipp on näytteillä New Yorkin modernin taiteen museo MoMassa.

Vielä muutama vuosi sitten kaikki teepusseista ja tyhjistä purkeista huonoihin ideoihin päätyivät samaan paikkaan. Mutta kun meistä tulee entistä huolellisempia lajittelun ja kierrättämisen suhteen, loputtomat jätevuoremme pakottavat roskakoriratkaisuistamme entistä luovempia. Tässä kolme fiksua esimerkkiä:

Malmössä toimiva Mines above ground -yritys, joka on suunnitellut sisäänrakennetuilla lajittelulokeroilla varustetun roskakorin, on tehnyt hieman laskelmia siitä, mitä ruotsalaistoimistot voisivat voittaa lajittelemalla enemmän: jos toimisto, jonka 300 roskakoriin heitetään puoli kiloa jätettä päivässä, nostaa lajitellun jätteen määrän 20 prosentista 80 prosenttiin, se voisi säästää yli 100 000 kruunua vuodessa. Mines above groundin roskakorit valmistetaan kierrätetystä materiaalista, ja niissä on neljä eri astiaa tölkeille/pulloille, paperille, ruokajätteelle ja metallille. Lajittelu tapahtuu samalla hetkellä kuin roska heitetään, ja kaikki vaiheet roskiin heittämisen, tyhjentämisen ja noutamisen välillä on ratkaistu.

Samantapaiseen ratkaisuun on päätynyt myös muotoiluyritys Materia, joka on erikoistunut julkisiin tiloihin ja moderneihin organisaatioihin. Yrityksen valikoimaan kuuluu Trio-roskakori, jonka kokonaistilavuus on 95 litraa ja jonka säiliössä on kolme erillistä pussia tölkeille/pulloille, paperille ja muulle jätteelle.

Päivitetty versio Wescon klassisesta Push-roskakorista, Push Two, jossa on kaksi erillistä luukkua ja astiaa, sekä Joseph Josephin älykäs Totem, jossa on useita erilaisia ulos vedettäviä astioita ja sisäänrakennettu hajusuodatin, ovat kaksi muuta esimerkkiä siitä, että kierrätyksen ei tarvitse tarkoittaa kompromisseja muotoilun suhteen.

Totem.

Yksi täysin erilainen tapa vähentää roskien leviämistä ympäristöön on niiden puristaminen kokoon jo roskakorivaiheessa, mikä vähentää ja tehostaa jätteiden kuljetusta. Amerikkalainen Big Belly Solar -yritys on kehittänyt julkiseen käyttöön roskakorin, joka aurinkokennoista saatavan energian avulla puristaa sisällön kokoon noin seitsemäsosaan sen alkuperäisestä tilavuudesta. Lisäksi roskakori kommunikoi digitaalisesti ja ilmoittaa, kun se on täynnä, minkä ansiosta sitä ei tarvitse koskaan tyhjentää turhaan. Big Belly Solar -roskakoreja käytetään jo ulkotiloissa joissakin Ruotsin kunnissa, ja skandinaavisen EWF Eco -agentuurin tuotevastaava Richard Pålsson uskoo, että on vain ajan kysymys, kunnes sitä aletaan käyttää myös sisätiloissa esimerkiksi toimistoympäristöissä.

– Sisätiloissa roskakori voidaan kytkeä paikalleen ja ladata pistorasiasta, hän sanoo.

Big Belly Solar.