Hys!

2015-11-12

Huono akustiikka voi pilata parhaankin työpaikan. Asiasta ei kuitenkaan piitata paljoakaan. Kuusi kymmenestä avoimessa toimistoympäristössä työskentelevästä pitää ääniympäristöä häiritsevänä. Mutta ratkaisuja on olemassa!

Tiesitkö, että jos sinut keskeytetään työtehtävää tehdessäsi, sinulla kestää keskimäärin 23 minuuttia saada täysi keskittymiskyky takaisin? Hissin toistuva pling-ääni voi olla yhtä häiritsevää kuin toisella puolella huonetta kuiskaten käytävä keskustelu. Toisinaan meidän ei tarvitse olla edes tietoisia äänestä, jotta se johtaisi stressiin, päänsärkyyn ja alentuneeseen suorituskykyyn.

Miten sitten ratkaisemme tämän meluongelman?

Suurimmissa työpaikoissa on suosittua käyttää niin kutsuttua ”manipuloitua taustaääntä”. Taustakohina saadaan tilassa aikaan kaiuttimilla, minkä ansiosta häiritsevä melu katoaa. Jopa nitisevän tuulettimen ääni voidaan muuttaa miellyttäväksi meren kohinaksi. Tätä on tapana kutsua äänen ”veistämiseksi”.

Pienemmissä tiloissa kannattaa käyttää mieluummin äänieristeitä ja seinäkkeitä. Muotoilija Christian Halleröd on piirtänyt Kinnarpsille kaksi markkinoiden tehokkainta ja näyttävintä – Primin ja Oktavin.

Myös huonekalut voivat toimia äänenvaimentimina, kuten muotoilija Sigrid Strömgrenin Materialle suunnittelema huippuälykäs Silent Whisper -pöytä. Tason erikoisrakenne vaimentaa melua jopa 10 desibelin verran.

Täytyy kuitenkin muistaa, että kahta samanlaista työpaikkaa ei ole. Siksi Kinnarps hyödyntääkin työssään muun muassa Sabinen kaava -nimistä tieteellistä menetelmää jälkikaiunta-ajan laskemiseksi, minkä jälkeen tulokset suhteutetaan huoneen kokoon. Tällä tavoin saadaan selville, kuinka monta äänenvaimenninta tarvitaan.