Hyss, sinä häiritset!

2014-03-03

Eväslaatikoita ja röykkiöittäin kirjapinoja. Harmittaako, kun työkaverisi huomauttavat sinua siivottomasta työpisteestäsi? Vielä pahempaa on meluisuutesi. Metelöit liikaa!

Avokonttorissa työskentelyssä on hyvät ja huonot puolensa. Koska ihmiset erottaa toisistaan vain ohuet tilanjakajat, työskentelemme lähellä toisiamme ja saamme tietää kaiken kollegoistamme niin hyvässä kuin pahassa. Ei ole mitään mahdollisuutta piiloutua. Useimmille tilanne on tuttu: Juuri kun istuutuu alas kirjoittamaan tärkeää asiakirjaa, joku huoneen toisessa päässä avaa radion aivan liian kovalle tai soittaa mölyävän myyntipuhelun. On hetkiä, jolloin lähes tuntee olevansa osa brittiläistä Konttori-komediasarjaa. Sydneyn yliopisto on tehnyt mielenkiintoisen tutkimuksen, jossa selvitettiin avokonttorin häiritsevimpiä tekijöitä. 30 prosenttia osallistujista totesi, että kollegoiden aiheuttama melu on kaikista hankalin asia. Tätä pahempana pidettiin vain yksityisyyden puutetta: ei koskaan omaa rauhaa, ei mahdollisuutta keskittyä työtehtäviin ja muut toimistossa kuulevat kaiken mitä sanotaan. Kokonaiset 60 prosenttia piti tätä seikkaan suurimpana yksittäisenä ongelmana.
Ajatuksia herättävää tutkimuksessa oli myös se, että toimistokarsinoissaan istuvat työntekijät olivat tyytymättömämpiä työpisteeseensä. Jopa täysin avoimessa tilassa työskentelevät ovat tyytyväisempiä työskentelyolosuhteisiin, mikä selittyy sillä, että he näkevät kollegansa ja pystyvät havaitsemaan, mistä häiritsevä melu on lähtöisin. Se antaa vähäisen, mutta silti tärkeän, hallinnan tunteen. Tutkimuksessa tuli ilmi muutamiamuitakin häiritseviä tekijöitä:p>

  • 28 % on sitä mieltä, että toimistossa on usein väärä lämpötila.
  • 18 % on sitä mieltä, että työpiste on liian pieni.
  • 15 % pitää toimiston väritystä häiritsevänä.