Siistejä kankaita

2014-12-11

Siistejä kankaita

Tulevaisuudessa vaatteemme kertovat, miten voimme, varoittavat roskaruoasta ja kertovat, kun on aika ottaa esiin juoksukengät.

Miltä tulevaisuuden tekstiilit sitten näyttävät? Tai oikeammin sanottuna: mitä toimintoja niissä on? The Next Black on David Dworskyn ja Victor Köhlerin jännittävä dokumenttielokuva, joka sai ensi-iltansa Internetissä kesällä 2014. Siinä eräät maailman johtavista tulevaisuustutkijoista muotiteollisuuden alalla kertovat, mitä tekniikan nopea kehitys pitää sisällään. Jos et ole vielä nähnyt sitä, suosittelemme The Next Blackin lataamista. Elokuva on pieni mestariteos, joka kertoo aikamme arimmista kysymyksistä, kuten siitä, miten meidän tulisi hoitaa muoti- ja tekstiiliteollisuuden kasvava ympäristöongelma. Yksi elokuvan mielenkiintoisista äänistä on Biocoturen luova johtaja Suzanne Lee.
– Ehkä uraauurtavin uutuus on mahdollisuus biologiseen tuotantoon, joka tarkoittaa, että tuotannossa käytetään eläviä organismeja, jotka "valmistavat" vaatteen alusta loppuun. Tällöin ei tarvitse koskaan huolehtia ylimääräisestä jätteestä, Suzanne kertoo.
Toinen fantastinen kehitysalue on "wearable tech", joka tarkoittaa vaatteiden varustamista antureilla, jotka mittaavat verensokeria ja seuraavat pulssia ja kehon lämpötilaa kuin ikioma sairaanhoitaja. Adidas on kehittänyt pitkälle tätä tekniikkaa ja itse asiassa lanseerasi jo viime vuonna miCoach Elite System -järjestelmän.
– Uskon, että useimmat toivovat saavansa opastusta siihen, miten he voisivat voida ja elää hieman paremmin, eivät vain urheilijat, sanoo Adidaksen tuotepäällikkö Matt Hymers.