Fiksummaksi musiikin avulla

2015-10-15

Musiikkia töissä? Onko sen kuumempaa perunaa olemassa? Joku työskentelee mielellään hiphopin pauhatessa, toinen taas häiriintyy, jos nuppineula putoaa lattialle huoneiston toisella puolella. Riidan ainekset valmiina!

Mutta tosiasiassa tutkijat ovat melko yksimielisiä siitä, että tietyin edellytyksin musiikki voi olla hyväksi luovuudelle työpaikalla. 1980-luvulla tehtiin tunnettu kokeilu, joka osoitti, että ihmisten keskittymiskyky parani, jos he saivat kuunnella Mozartia. Myöhemmin tulosta on hieman muokattu: tärkeintä on, että ihminen itse pitää kuuntelemastaan musiikista, sillä silloin on voitu havaita positiivisia vaikutuksia. Ja kaikkein parasta on, jos musiikin tempo on 60 BPM (iskua minuutissa).

Toisen mielenkiintoisen tutkimuksen teki muutama vuosi kirurgeille suunnattu Journal of the American Medical Association. Kävi ilmi, että kirurgien keskittymiskyky parani, jos he saivat kuunnella itse valitsemaansa musiikkia. Ja tässä on pohdinnan ydin: musiikki voi toimia, jos se täyttää tarpeen, mutta jos se on vain taustaääntä, siitä tulee häiriötekijä ja sitä pidetään meluna.

Eli ennen kuin käännät nupit kaakkoon, kysy työntekijöiltäsi ja kollegoiltasi, mitä he mieluiten kuuntelevat. Tai hanki kuulokkeet!

5 klassista hittiä työpaikalle:

  1. Huey Lewis & the news - Workin’ for a Livin’

  2. Dolly Parton - Workin’ 9 to 5

  3. Donna Summer - She Works Hard for the Money

  4. The Bangles: Manic Monday

  5. Bachman Turner Overdrive - Taking Care of Business