Ääntä vai meteliä?

2014-12-02

Ääntä vai meteliä?

Millainen on työpaikkasi akustiikka? Kinnarps kertoo World Green Building Councilin tekemästä tutkimuksesta, jonka mukaan häiritsevät äänet laskevat työkapasiteettiamme keskimäärin peräti 66 prosentilla.

Olet uppoutunut syvälle työhösi, kun yhtäkkiä kaksi kollegaa pysähtyy juuri sinun työpöytäsi kohdalle ja aloittaa innostuneen keskustelun. Kaikki osaavat kuvitella tämän tilanteen. Ja tietysti se häiritsee työtäsi, mutta eipä sille voi juuri mitään, joten kiristelet hampaitasi ja aloitat taas alusta. Miten tämä ongelma ratkaistaan avoimessa toimistoympäristössä? Eihän keskusteluja ja puhelinten soimista voi kieltää. Sen sijaan pahimmat äänistä johtuvat riesat voi eliminoida, ja käytössä on myös useita pienempiä kokoustiloja. Mutta kaikkein paras on tietysti toimintaperusteinen työpaikka, missä voi itse valita, missä ja miten tekee työnsä, kuten Kinnarpsin toimintaperusteinen Next Office, joka huomioi kokonaisuuden.
Mutta täysin äänetön työpaikka ei myöskään ole tavoittelemisen arvoinen. Silloin häviävät luovuus ja energia. Yleensä suositellaan noin 45 desibelin taustahälyä, joka auttaa "hukuttamaan" häiritsevät äänet ja meluisat kollegat. Akustiikan avulla on siis löydettävä sopiva tasapaino. Esimerkiksi ilmastointilaitteen surinakaan ei siis välttämättä ole huono asia. Mutta kaikki työpaikat ovat erilaisia, ja on otettava kantaa siihen, mikä on etusijalla – kommunikaatio vai keskittyminen?