Ota tilanne jälleen hallintaan

2014-06-26

Onko sinun vaikea keskittyä työtehtävään, ja häviääkö mielenkiinto helposti? Tässä fiksuimmat vinkit arjen ottamiseksi hallintaan!

Kuinka usein käy niin, että istuudut tietokoneen ääreen hoitaaksesi tärkeän tehtävän ja vain muutaman sekunnin kuluttua jokin toinen asia on vienyt tarkkaavaisuutesi? Saat ilmoituksen Facebookissa, ja katsottuasi sen selaat vieläkin kavereidesi päivityksiä ja ihmettelet sitä, että Roomassa sataa tai serkkusi lapsi on oppinut puhumaan. Ei erityisen tuottavaa mutta erittäin inhimillistä. Ongelmana on, että jokaisen tällaisen katkoksen jälkeen vie 10–15 minuuttia, ennen kuin pystyt taas keskittymään työtehtävään. Mitä siis pitäisi ajatella?
Tähän on olemassa muutama perusvinkki: Erittäin tehokas keino on mitata, kuinka käytät aikasi. Serkun puhuvasta lapsesta lukeminen jossain vaiheessa on tietysti sinänsä tärkeää, mutta kun teet sen kolmannen kerran puolen tunnin sisällä, ota aikaa. Laske sen jälkeen, kuinka paljon aikaa tuhlaat päivittäin.
Toinen fiksu rutiini on aloittaa jokainen aamu kirjoittamalla lista päivän tehtävistä. Se saattaa kuulostaa banaalilta, mutta se on yksinkertainen tapa säilyttää mielenkiinto. Kun lapsenvahti soittaa kysyäkseen käytännön asiasta, sinun ei tarvitse puhelun jälkeen tarkistaa, millainen sää Lontoossa on.
Lopuksi ja täysin hyväntahtoisesti: Jos kavereidesi Facebook-päivitykset tuntuvat jatkuvasti tärkeämmältä kuin työsi, sinulla on motivaatio-ongelma ja sinun tulisi kyllä miettiä, onko tämä juuri sitä, mihin haluat tulevaisuudessa käyttää aikasi.