Talounelma, joka murskautui

2014-09-10

Talounelma, joka murskautui

Nikkaroimme, remontoimme ja sisustamme. Mutta mitä siistien julkisivujen takana oikeastaan tapahtuu? Australialaista taiteilijaa Ian Strangea kiehtovat kotiemme toiset puolet.

Meillä kaikilla on unelmamme kodista. Näemme niitä tasokkaissa sisustuslehdissä tai TV-ohjelmien upeissa miljöissä. Kukaan ei kuitenkaan varmasti ole eritellyt suhtautumistapaamme koteihimme niin kuin australialaistaiteilija Ian Strange. Hänen tuorein installaationsa on kopio hänen Perthin lähellä sijaitsevasta lapsuudenkodistaan, jonka hän on antanut tehdä pakkolaskun Adelaiden taidegallerian ulkopuolelle. Musta meteori, joka on porautunut asfalttiin ja saanut johdonmukaisesti nimekseen "landed".

Talo on kannanotto Uuden-Seelannin Christchurchin maanjäristyskatastrofiin mutta myös muutaman vuoden takaiseen talouskriisiin, jonka seurauksena monet etenkin Yhdysvaltain Detroitissa joutuivat jättämään kotinsa. Ei ollut täysin odottamatonta, että teoksen malliksi päätyi hänen oma lapsuudenkotinsa. Aiemmissa näyttelyissä hän on muun muassa rakennuttanut sen niin, että koko julkisivua on peittänyt jättimäinen maalattu pääkallo.

– Vähän sellaiselta minusta tuntui kasvaessani keskiluokkaisella asuinalueella, jolla talot olivat samanlaisia. Oltiin kuin kaikki muutkin, muttei kuitenkaan. Vaikka ympärillä on valtavasti ihmisiä, on kuitenkin yksin, hän selittää.

Ian Strange teki läpimurron taiteilijana jo teini-iässä, silloin graffitimaalarina nimellä Kid Zoom. Hän alkoi jo varhain tutkia ihmisen suhdetta kaupunkiin ja kotiin. Joskus hyvinkin dramaattisin keinoin. Hän on muun muassa antanut sytyttää taloja tuleen runsaasti huomiota herättäneessä dokumentissa sekä rakentanut joukon asuntoja valtaviin nukkekoteihin, joiden sisälle voi nähdä. New Yorkissa, missä hän nykyään asuu, hän on kirjoittanut erään talon katolle metrin korkuisin kirjaimin kaksijakoisista tuntemuksistaan kaupunkia kohtaan: "The city will eat me alive".