Tulevaisuuden älykkäät materiaalit

2016-04-20

Ihminen on valmistanut erilaisia tekstiilejä jo yli 9 000 vuoden ajan. Tekstiilit ovat pitäneet perheet lämpiminä, niillä on sisustettu koteja ja ne ovat suojanneet sekä huonekaluja että ihmisiä. Tekstiilien rooli elämässämme on korvaamaton, sillä ne helpottavat elämäämme. Tulevaisuudessa tekstiilit tekevät kuitenkin hyväksemme vieläkin enemmän. Älykkäät tekstiilit mullistavat elämämme. Tulevaisuuden älykkäitä tekstiilejä kehitetään jo Boråsin yliopiston Swedish School of Textiles -osaston Smart Textiles -tutkimusohjelmassa.

"Älykkäät tekstiilit ovat todella mielenkiintoisia. Ne tarjoavat myös laajemman mahdollisuuden toimintojen integrointiin ja design-mahdollisuuksiemme laajentamiseen. Näiden tekstiilien kehitys saa meidät luomaan entistä mukavampia tuotteita ja mahdollistaa kommunikoinnin näiden tuotteiden kanssa aivan uusilla tavoilla. Tulevaisuuden tekstiilit parantavat elämänlaatuamme ja avaavat uusia mahdollisuuksia teollisuudelle, terveydenhoidolle ja ympäristölle. Uskomme, että tekstiiliteollisuus muuttuu pelkästä kankaiden toimittajasta sosiaalisen kehityksen positiiviseksi voimaksi", sanoo Anna Berglund, Boråsin yliopiston Smart Textiles -tutkimusohjelman projektikoordinaattori.

Kinnarpsia erityisesti kiinnostava segmentti on väripigmenttien käyttäminen yhdessä tekstiilien kanssa tulevaisuudessa.

"Jotkin pigmentit muuttuvat eri olosuhteissa lämpötilan, kosteuden ja valon mukaan. Design muuttuu materiaalin kulloistenkin olosuhteiden mukaan ja ihmiset voivat vastata materiaalin uuteen ulkoasuun ja toimintoon. Tämä saattaa olla tulevaisuuden toimintamalli", Anna Berglund sanoo.