Muista valo!

2014-06-05

Jos haluat voida paremmin, nukkua pidempään ja olla terävämpi toimistossa, hanki ikkunapaikka!

Kaikkihan osaavat aavistaa, että sisustus ja arkkitehtuuri vaikuttavat terveyteemme ja suorituskykyymme. Mutta tiesitkö, että toimistoympäristö, jossa kaikki väreistä muotoihin ja materiaaleihin on harkittua, voi lisätä työntekijöiden luovuutta jopa 20 prosentilla?

Kieltämättä ajatuksia herättäviä lukuja ja vielä yksi todiste siitä, miten tärkeitä ovat työnantajan oikeat priorisoinnit. Ajatellaanpa vaikka sitä, miten tärkeää on auringonvalo. Tunnetko itsesi väsyneeksi ja puolikuntoiseksi talvella? Et taatusti ainakaan reipastu, jos istut pitkään sisällä pimeässä toimistossa.

 Amerikkalaistutkija Ivy Cheung sai selville laajassa tutkimuksessa, että toimistossa ikkunan lähellä istuvat työntekijät nukkuvat öisin keskimäärin 47 minuuttia pidempään kuin ne, joilla ikkunaa ei ole. Lisäksi he tuntevat itsensä vähemmän stressaantuneiksi ja huomattavasti tuottoisammiksi. Mutta auringonvalon korvaaminen ylimääräisellä työpöytävalaisimella ei terveyden kannalta ole mikään vaihtoehto.

Auringonvalo vaikuttaa kehoomme tavalla, johon keinovalo ei koskaan pysty. Siksi on esimerkiksi erittäin huono idea ottaa matkapuhelin mukaan sänkyyn ja tarkistaa sähköposti viimeiseksi ennen pään painamista tyynyyn. Matkapuhelimen selkeä sininen näyttö toimii keholle herätyksenä.