Aika kerätä voimia

2016-06-28

Oletko väsynyt? Näin loma-aikana voi olla paikallaan muistuttaa siitä, miten tärkeää vapaa-aika on luovuuden kannalta. The power of time off…

Kun amerikkalainen tähtimuotoilija Stefan Sagmeister huomasi, että kaikki hänen työnsä olivat vain vanhojen ideoiden uudelleenpyörittelyä, hän ymmärsi olevansa epätoivoisesti loman tarpeessa. Mutta Stefanin tapauksessa se tarkoitti paljon enempää kuin muutamaa viikkoa kesällä. Tämän havainnon myötä hänen elämäänsä syntyi uusi kaava: hän päätti elää elämäänsä jaksoissa ja ottaa joka seitsemäs vuosi kokonaisen sapattivuoden kerätäkseen uusia voimia.

– Käytämme elämämme 25 ensimmäistä vuotta erilaisten asioiden opetteluun. Sen jälkeen on vuorossa 40 vuotta työntekoa, ennen kuin eläkkeellä rentoudumme 15 vuoden ajan. Ajattelin, että olisi hyvä idea ottaa eläkevuosistani viisi ja käyttää ne työelämäni jakamiseen osiin. Minulle tämä on merkinnyt valtavaa muutosta, sanoo Stefan Sagmeister.

Katso tästä hänen mielenkiintoinen Ted Talks -esitelmänsä, jossa hän kertoo omista kokemuksistaan ja siitä, miten sapattivuodet ovat tuoneet aivan uutta energiaa. Mutta myös edelläkävijäyrityksistä, kuten teippivalmistaja 3M:stä, joka on 1930-luvulta lähtien antanut työntekijöiden jakaa vapaasti 15 prosenttia työajastaan. Tämän ohjelman tuloksena syntyi muuten Scotch-teippi.

– Periaatteessa kaikki viime vuosien aikaansaannokseni ovat vapaa-aikanani syntyneitä ideoita, sanoo Stefan Sagmeister.