Seistäkö vai istua?

2015-09-03

Jos tätä kysytään tieteeltä, parhaasta vaihtoehdosta ei ole epäilystäkään. Vastaus on sekä että! Kinnarps tarkastelee lähemmin mielenkiintoista tutkimusta, jonka tulokset ovat täysin ällistyttäviä.

Olet varmasti kuullut, että terveyden kannalta on parempi käyttää korkeussäädöllä varustettua työpöytää. Mutta kuinka paljon parempi? Kanadalainen Preventive Medicine julkaisi vastikään uraauurtavan raportin, jossa käytiin läpi 23 toisistaan riippumatonta tutkimusta. Tällaisiin tuloksiin päädyttiin:

Se on hyväksi sydämelle. Istumisen ja seisomisen välillä vaihtava on aktiivisempi ja hänen sydämensä lyö keskimäärin kahdeksan kertaa useammin minuutissa verrattuna koko ajan istuvaan.

Paremmat arvot. Hyvän HDL-kolesterolin määrä nousee, kun taas pahan LDL-kolesterolin laskee.

Painon putoaminen. Tutkimuksiin osallistuneet laihtuivat keskimäärin 2–4 kiloa yhden vuoden aikana.

Olemme iloisempia. Voimme paremmin henkisesti ja saamme enemmän energiaa sekä kärsimme vähemmän masennuksesta, jos voimme vaihtaa seisomisen ja istumisen välillä. Jos kuitenkin palaamme takaisin työpöydän ääreen istumaan jatkuvasti, mielialamme laskee jälleen.

Yhteenveto: Mutta eikö olisi parasta vain seistä koko ajan? Ei, sillä se rasittaa pidemmän päälle selkää ja niveliä. Keho tarvitsee myös lepoa. Lisäksi tulokset osoittavat, että osa työtehtävistä, kuten keskittynyt kirjoittaminen, toimii jonkin verran paremmin istuma-asennossa. Salaisuus piilee siis seisomisen ja istumisen välillä vaihtamisessa. Kinnarpsilla on valikoima parhaaseen, joustavaan työympäristöön soveltuvia korkeussäädettäviä työpöytiä.