Trendikkäästi puusta

2014-05-27

Ihminen on jo tuhansien vuosien ajan käyttänyt puuta rakennusmateriaalina – kunnes 1900-luvulla otettiin käyttöön uusia moderneja materiaaleja. Mutta nyt ympyrä sulkeutuu ja monien museoiden ja suurten asuinrakennusten julkisivut saavat jälleen puuverhoilun. Syynä tähän on tietysti se, että puu on sekä kaunis että ympäristöystävällinen materiaali.

Miten haluamme lastemme kasvavan? Eteläranskalaisen Hostensin kunnallispoliitikot valitsivat luontoystävällisen ja leikkisän linjan uutta koulua suunnitellessaan. Silloin puu oli itsestään selvä valinta. Eikä vähiten siksi, että aivan Biskajanlahden tuntumassa on veneenrakentaja- ja käsityöläisalue, missä asuvilla on pitkä kokemus puun käytöstä materiaalina. Ranskalainen arkkitehtitoimisto Dauphins tarttui tähän toivomukseen rakennuksessa, joka heijastelee myös maailmankuulun arkkitehdin Le Corbusierin raakaa funktionalismia. Julkisivu koostuu kastanjapuulevyistä. Tämä ratkaisu pehmentää rakennuksen linjoja ja saa sen näyttämään melkein siltä kuin se olisi peräisin sadusta. Sisäpuolta hallitsevat lastulevyt ja paljaat betonipinnat. Yksinkertaista mutta kaunista.
Kaksi muuta esimerkkiä puutrendistä tulevat Ruotsista – upea Artipelag-taidehalli Tukholman lähellä ja innovatiivinen Sundbybergin Strandparkenin kortteli, joka on kokonaan puinen kahdeksan asunnon asuinrakennus.