PUU ON TRENDIKÄSTÄ

2013-05-16

Metsä inspiroi jälleen maailman muotoilijoita ja arkkitehtejä. Taidehalli Artipelagissa Tukholman lähellä kesän suuri näyttely on omistettu puulle. Espoon Nuuksiossa otetaan käyttön Suomen ensimmäinen kokonaan puusta valmistettu julkinen rakennus.

Puusta valmistetut talot ja kalusteet ovat juurtuneet syvälle pohjoismaiseen muotokieleen. Luonto ja käsityö ovat toimineet inspiraation lähteenä jo ensimmäisestä ristikkorakennuksesta lähtien. Samalla on selvästi nähtävissä, miten puun trendit ovat tulleet ja menneet. 1950-luvulla tiikillä oli nousukausi, joka nykypäivänä saisi luonnonsuojelijat näkemään punaista. Ja kukapa voisi unohtaa 1970-luvun honkaintoilun, kun jokainen koti viimeisteltiin hongalla kiireestä kantapäähän?

Sen jälkeen seurasi pitkä jakso, jolloin puusta tuli suunnittelijoiden keskuudessa lähes lainsuojaton. Nykyään, vuosikymmenen alussa ja ympäristötietoisuuden kasvaessa, metsästä on jälleen tullut hyväksytty inspiraation lähde. Äskettäin vihittiin käyttöön suurelta osin puusta rakennettu Raleigh-Durhamin kansainvälinen lentokenttä USA:n Pohjois-Carolinassa, ja muutama vuosi sitten valmistui Lontoon pohjoisosan Hackneyyn maailman korkein puusta rakennettu asuintalo. Suomessa on aivan äskettäin otettu käyttöön ensimmäinen kokonaan puusta valmistettu julkinen rakennus, arkkitehti Rainer Mahlamäen suunnittelema Suomen luontokeskus Haltia, joka sijaitsee Espoossa, Nuuksion kansallispuiston yhteydessä. 

Puun uudesta aallosta kertoo kesän suuri muotoilunäyttely taidehalli Artipelagissa Tukholman lähellä. Ett Två Trä! (yksi kaksi puu!) kutsuu tutustumaan henkeäsalpaavaan 1 200 neliömetrin puuelämykseen, jossa kävijät voivat kokea puun kaikista eri näkökulmista, pienestä lypsyjakkarasta suureen taloon. Kesäkuun 14. päivästä elokuun 21. päivään.
artipelag.se

TAF:n herkullinen puulamppu.

 

Lars Stensön Woodstock.