Painopisteenä tulevaisuus

2014-03-21

GamFratesi oli Stockholm Furniture Fairin kunniavieras ja teki suuren tervetuliaisinstallaation sisäänkäyntihalliin.

Miltä työpaikkamme näyttävät lähivuosina? Mitä tapahtuu ympäristölle? Mittaamme pulssia Stockholm Furniture Fair -messuilla, vuoden ensimmäisillä suurilla muotoilu- ja kalustemessuilla. Näin jutustelu sujui!

Miten maailma voi? Joskus riittää, kun katsoo uusinta muotoilua! Tehokkaampaa lämpömittaria on nimittäin vaikea löytää. Eikä tässä ole kyse vain kauden väreistä ja kuvioista, vaan myös taloudesta ja suurista maailmanlaajuisista virtauksista. Kalusteet ovatkin aina olleet aikakirja, johon historia on iskostunut. 
     Mitkä suuret kysymykset hallitsevat kalusteteollisuutta vuonna 2014?
     Suurin on tietysti ympäristöuhka.
     Kaikki tietävät, että olemme pian vaarassa joutua polskimaan kutistuvan Pohjoisnavan sulamisvesissä, mutta miten muotoiluala voisi kantaa kortensa kekoon?
     Stockholm Furniture Fair -messuilla näkyi selvästi, että ympäristökeskustelu on ottanut harppauksen kohti verstaiden lattioita ja jättänyt paneelikeskustelut taakseen. Yhä useammat kaluste- ja muotoiluteollisuuden yritykset ymmärtävät, miten tärkeää on välittää – ja että se todellakin on aivan ratkaisevaa oman liiketoiminnan kannalta. Kalustehankinnoissa ei enää ole kyse vain hintalapusta tai koristeiden väristä. Kuluttajat ovat yhä tietoisempia laadun, kestävyyden ja vastuullisen tuotannon tärkeydestä. Tämä näkyi selkeimmin Greenroomin nuorten muotoilijoiden kokeilunhalussa. Aiemmin on puhuttu kierrätyksestä nimellä recycle, mutta nyt on vuorossa upcycle  – kaikki tulee ottaa talteen. Esineet, jotka muuten joutuisivat kaatopaikalle, löytävät uuden tarkoituksen, ja kauneutta voi syntyä todella odottamattomista asioista. Kuten yhdeksän Linköpingin yliopiston muotoiluopiskelijan ja Ruotsin johtaviin sisustusliikkeisiin lukeutuvan Svenskt Tennin yhteistyöstä, jonka tuloksena syntyi näyttely Ta om hand (Pidä huolta). Ylimääräiset puuvanerilevyt muuntuivat henkeäsalpaavan kauniiksi tilanjakajiksi tai jopa valaisimiksi. Vahva trendi, joka on samalla sekä innovatiivinen että sympaattinen.
     Myös tämän vuoden versio Stockholm Furniture Fair -messuista tuntui epätavallisen tasapainoiselta. Muutenhan sisustusmessuille on yhteistä se, että valmistajat tekevät kaikkensa voittaakseen toisensa mahdollisimman komeilla ja silmiinpistävillä panostuksilla. Tällä kertaa ilmapiiri oli kuitenkin miellyttävän hillitty, sen sijaan oli panostettu laatuun ja harkintaan. Tanskalainen Fredericia oli hyvä esimerkki tästä: päänumerona oli Børge Mogensenin sohvan Nro 1 uudelleenlanseeraus kunnianosoituksena muotoilusuuruudelle, joka olisi täyttänyt 100 vuotta. Samassa hengessä sveitsiläisen muotoilutaiteilijan Alfredo Häberlin annettiin uudistaa Mogensenin klassikko Spanish Chair. Uudistusta yksinkertaisin keinoin.

1. Yksi kuumimmista trendeistä oli upcycle. Jätemateriaaleista syntyi valaisimia ja tilanjakajia Ta om hand (Pidä huolta) -näyttelyssä. 2. Loisteputki teki paluun! Arkkitehtitoimisto TAF:n Poster lamp. 3. Stefan Brodbeckin Kinnarpsille suunnittelema kokoustuoli Embrace.

     Messujen yleisenä luonteenpiirteenä oli, että monet yritykset olivat selvästi keskittyneet älykkäämpään arkeen, leikkisenä katsauksena aikaan, jolloin mietittiin, miten asiat toimivat, eikä vain sitä, miltä ne näyttävät. Ruotsalainen arkkitehtitoimisto TAF on aina ollut hyvä tulkitsemaan kekseliäästi arjen ongelmia. Tällä kertaa käännettiin katseet ylöspäin ja päivitettiin yhtä aikamme suurinta muotoiluun liittyvää vihan kohdetta – loisteputkea.
     - Kun mietimme, miltä perinteisen toimiston katto voi näyttää johtojen ja putkien sekamelskan täyttämänä, tuntui mukavalta yrittää palata taas estetiikkaan, sanoo Mattias Ståhlbom Poster lamp -valaisimesta, jossa tietysti käytetään ympäristöystävällistä LED-valoa.
     Kuka olisi uskonut, että loisteputki tekisi riemukkaan paluun? Mutta siihen pitää vain totutella, todennäköisesti monet meistä istuvat ja tekevät töitä Poster lamp -valaisimen alla lähivuosina. Tämä on tuleva toimistoklassikko!
     Pidättyvyys antoi leimansa myös suurelle messuinstallaatiolle, jonka kutsuttu kunniavieras perinteisesti tekee sisäänkäyntiin. Tänä vuonna tanskalais-italialainen duo GamFratesi asetti riippuvan mobilemeren alle esiin omia kalusteitaan. Johtomotiivi? Tietysti tasapaino! Tämä ei tarkoita, ettei Stockholm Furniture Fair -messuilla olisi nähty uraauurtavia ideoita. Emma Blanche ja Fredrik Färg vastasivat kenties messujen innovatiivisimmasta ideasta, ohuista yhteenommelluista vanerilevyistä valmistetusta nojatuolista nimeltä Wood Layer armchair. Se on kerta kaikkiaan ainutlaatuinen!
     Mainitsemisen arvoinen on myös ruotsalaisen vaatemetropolin Boråsin Textilhögskolan, jonka valaistuksen ja tekstiilien yhdistämistä kuvaava näyttely oli valaiseva useammalla kuin yhdellä tavalla. Siinä ei sinänsä ole mitään uutta, mutta se antaa aavistuksen siitä, miten tulevaisuudessa kaipaamme uusia tapoja materiaalien ja toimintojen risteyttämiseen.
     - Haluamme näyttää erilaisen tavan käsitellä tekstiilejä kuin perinteiset metritavarat, Joanna Vikström sanoo.
     Ympäristön lisäksi meidän työpisteemme olivat Stockholm Furniture Fairin suuri puheenaihe. Arvioiden mukaan jo vuonna 2020 peräti 70 prosenttia toimistossa viettämästämme ajasta kuluu kokouksissa istuen. Tämän selittää tietysti tekniikan nopea kehitys, joka mahdollistaa etätyöskentelyn, mikä vuorostaan asettaa aivan uudenlaisia vaatimuksia kalusteille silloin, kun kokoonnumme. Tähän aiheeseen liittyen Kinnarps esitteli joukon jännittäviä uutuuksia. Muun muassa saksalainen teollisuusmuotoilija Stefan Brodbeck on tehnyt uuden Embrace-nimisen tuolisarjan, joka sopii täydellisesti epävirallisiin kokouksiin.
     - Tavoitteenani oli luoda muotokielen avulla silta kodin ja toimiston välille. Haluan nähdä toimistokalusteissa enemmän sydäntä ja tunteita, Stefan Brodbeck sanoo.
     Toinen esimerkki on sohvapenkki Libra, jonka leikkisä, aaltomainen muotoilu sopii täydellisesti tulevaisuuden kokouksiin, joissa keskeistä ovat luovuus ja innovaatiot.

Messujen 4 muuta puheenaihetta...
Valaistusidea 1.
Muotoilijatrion Claesson - Koivisto - Runes Wästbergille suunnittelemat valaisimet w131 ja w126. Todella siistejä!
Puheenaiheena kalusteet. Kaikki halusivat koeistua Ola Giertzin Materialle suunnitteleman uraauurtavan Frame-istuinkalusteen.
Valaistusidea 2. Luca Nichetton David Designille suunnittelema Fondue Lamp on mukava häivähdys 1960-luvusta.
Paras pöytä. Tule mukaan vaikuttamaan muotoiluun! Kinnarpsin Combine on mahdollisuuksien sohvapöytä.