Arkkitehtuurin voima

2014-02-19

Arkkitehtuuri vaikuttaa meihin suuresti, aina materiaalista väreihin ja huoneen suunnitteluun. The American Institute of Architects (AIA) on luonut loistavan infograafin, joka näyttää miten näin tapahtuu.

Kaikki ovat varmasti huomanneet, miten mieliala ja tunnelma vaihtuvat kulkiessamme erilaisten huoneiden läpi. Tästä ei tarvitse huolestua, kyse ei ole mielen häiriöistä. On esimerkiksi tieteellisesti osoitettu, että paljaat salit, joissa on korkea katto, saavat meidät tuntemaan itsemme pieniksi ja merkityksettömiksi, kun taas pienet huoneet, joissa on puuta ja tekstiilejä, välittävät turvallisuuden tunnetta. Yhdysvaltain arkkitehtiliitto on koonnut oppejaan liikkuvaksi ja napsautettavaksi infograafiksi kotisivullaan. Sieltä saat tietoja siitä, miten suuresti arkkitehtuuri vaikuttaa asuinympäristöjen tunnelmaan. Esimerkiksi New Yorkissa on erittäin menestyksellisesti avattu rakennuksia ja tehty julkisivuista läpinäkyvämpiä, mikä on antanut niille ystävällisemmän ja valoisamman ulkoasun. Tämän tuloksena alueen asukkaat ovat tunteneet olonsa turvallisemmiksi, ja jopa murtojen on voitu osoittaa vähenevän.

Yksinkertainen tapa luoda luovempi työpiste on huolehtia siitä, että kaikilla työntekijöillä on käytössään ikkuna tai runsaasti luonnonvaloa. Eräässä opiskelijoille tehdyssä kokeessa verrattiin kahden ryhmän lukuharjoitusta, ja ryhmä, joka sai luonnonvaloa, luki 26 % nopeammin! Monilla työpaikoilla yritetään nykyään luoda spontaaneja kohtaamispisteitä. Yksinkertainen asia, kuten kapeammat käytävät, on osoittautunut erittäin hyödylliseksi useampien luovien kohtaamisten kannalta. Uskotko, että huoneen värit ovat vain sisustuksen yksityiskohta? Huoneeseen, jossa käydään esimerkiksi luottamuksellisia työntekijäkeskusteluja, on tärkeää saada neutraalit ja rauhoittavat värit, ja vahvat signaalivärit säästetään tiloihin, joissa halutaan stimuloida luovuutta.