Neurodesign – kalustusta aivoille

2016-02-12

Joko tunnet termin neurodesign? Sitä kuvaillaan tavallisesti tieteenhaaraksi, jossa tutkitaan kuinka ympäristö vaikuttaa meihin ja kuinka tätä tietoa voi käyttää terveyden, hyvinvoinnin ja suorityskyvyn parantamiseksi.

Oletko jo katsonut videohaastatteluni jossa jututan Katarina Gospicia? Hän on neurotieteilijä joka kirjoitti kirjan yhdessä sisustussuunnittelija Isabelle Sjövallin kanssa. Kirjan nimi on Neurodesign - Inredning för hälsa, prestation och välmående. Jos et vielä ole kuunnellut haastattelua, suosittelen kuuntelemaan sen. Asia on hyvin mielenkiintoinen ja ainakin minulle uusi tulokulma sisustussuunnitteluun ja sen vaikutukseen siihen kuinka voimme ja suoriudumme tehtävistämme.

Olemme tietysti kaikki hyvin erilaisia, mutta on olemassa aika monia asioita, jotka aivoissamme ovat samanlaisia riippumatta siitä missä päin maailmaa olemme. Yksi tekijä, joka useimmilla on samanlainen, on se, että pidämme vihreästä väristä. Samaten meitä miellyttää symmetria, tasapainoisuus ja pyöreät muodot.

Kaikenkaikkiaan, useimpia meistä miellyttävät avoimet tilat - erityisesti kun tunnemme voivamme hallita niitä. Jos tila kuitenkin on kovin suuri, haluamme jakaa sen pienempii 'huoneisiin' jotta hallinnan tunne säilyisi, eikä kukaan pääsisi yllättäen säikäyttämään meitä selän takaa. Kutsun tätä tavallisesti toiveeksi olla 'selkä seinää vasten' avoimessa ympäristössä. Me myös suoriudumme paremmin ympäristössä joka on hyvin valaistu. Tutkimukset osoittavat että lapset, joilla on luokassaan päivänvaloa, selviytyvät paremmin matematiikassa ja lukukokeissa.  

Tiesitko, että aivomme käsittelevät tietoa meitä ympäröivästä tilasta kolmessa vaiheessa? Ensin tunnistamme reunat, pinnat, tekstuurit ja syvyyden. Tämän jälkeen muodot ja kuinka esineet sijaitsevat toisiinsa nähden ja lopuksi aivomme muodostavat merkityksen kaikelle mitä näemme.

Tieto siitä kuinka aivomme työskentelevät ja reagoivat antaa meille ulottuvuuden uuteen "rakennuspalikkaan" joka auttaa meitä luomaan ympäristöjä, jotka edistävät terveyttä, suorituskykyä ja hyvinvointia. Olen lukenut mainitun kirjan ja voin todella suositella sinullekin sen lukemista kun se maaliskuussa julkaistaan.