TRENDI 5: Mikro-monikansallisuus

2015-12-10

Muistatteko laulaja Paul Youngin, joka sai 1980-luvun alussa koko maailman hyräilemään mukana jättihittiään Wherever I lay my hat, that's my home? Nyt 30 vuotta myöhemmin nopea laajakaistayhteys taitaa pikemminkin olla se, joka saa meidät tuntemaan olomme kotoisaksi... Kinnarpsin Trendiraportissa on vuorossa viides tulevaisuusennuste.

Tiesitkö, että kolmannes kaikista Yhdysvaltojen toimistotyöntekijöistä viettää yli 50 prosenttia ajastaan muualla kuin työpisteessään? Tekninen kehitys on tehnyt elämästämme yhä rajattomampaa. Järjestämme kokouksemme verkossa tai jäämme kotiin säästyäksemme työmatkoilta. Jotkut taas työskentelevät mieluummin viihtyisässä kahvilassa tai kirjaston rauhassa, kun pitää saada valmiiksi hankala raportti. Toinen vaihtoehto erilaisten yksityisyrittäjien kasvavan joukon keskellä on valita pop up -työpisteet. Niissä on käytettävissä wifi-yhteys ja yksinkertaisempi palvelu, ja tietysti on paljon mukavampaa jutella jonkun kanssa kasvotusten kuin pitää nettitaukoa Skypen välityksellä... 

Kaiken tämän vuoksi käsityksemme perinteisestä työpisteestä muuttuu. Miksi meidän pitäisi tyytyä tylsään kalustukseen ja harmaaseen peltiseen säilytyskaappiin vain, koska olemme töissä? Pikemminkin työpaikkojemme pitäisi muistuttaa yhä enemmän kotia, jotta niihin saataisiin hyviä työntekijöitä ja jotta freelancereilla ja määräaikaisilla työntekijöillä olisi mahdollisuus sulautua yhteisöön. 

– Työpaikoilta halutaan samaa mukavuutta kuin kotona niin säilytystilan, henkilökohtaisen tilan kuin yhteisöllisyydenkin suhteen, sanoo Wayne Hemingway Hemingway designista.