TRENDI 3: TEKNITUURI

2015-10-07

Oletko väsynyt loppumattomaan työsarkaan työpisteessäsi? Tähän on toivoa saada muutos. Tulevaisuudessa työympäristöt suunnitellaan ihmistä ajatellen, ei tietokoneille. Se on merkittävä uudistus työntekijöille. Vuorovaikutusta tekniikan ja arkkitehtuurin välillä kutsumme teknituuriksi, ja se on yksi raporttimme päätrendeistä.

Jos katsot toimistorakennusta, joka on valmistunut vuosikymmeniä sitten, voit nopeasti huomata jotain hyvin mielenkiintoista: Ikkunapuitteet on mitoitettu siten, että jokaisen ikkunan taakse on saatu sopimaan yksi putkinäytöllinen työpiste. Ei mitenkään erityisen luovaa, mutta tyypillinen esimerkki siitä miten teknologia vaikuttaa arkkitehtuuriin. Samalla tavoin on kotimme sisustus muotoutunut television ympärille.  

Nyt, kun teknologia tulee fiksummaksi ja tekee meistä kaikista paljon liikkuvampia, tähän tulee muutos. Kukaan ei halua olla lukittuna työpisteeseen. Perinteinen maisemakonttori häviää ja tilalle tulee uusi vapaus! Samalla ihmeelliset tietokonejohdotusten standardit, valaistuksen asetukset ja ilmastoinnin suunnittelu muuttuvat. Työympäristöt tulevat muuntautumaan niissä tehtävän työn mukaisiksi eivätkä enää palvele vain tietotekniikan käytettävyyttä. Suuri haaste on löytää ne digitaaliset ratkaisut, jotka toimivat jokapäiväisessä arjessamme. Jotkut yritykset ovat menneet niinkin pitkälle, että ovat ottaneet käyttöön BYOD (bring your own device) käytännön. Silloin työntekijöille laaditaan oma teknologia budjetti laitehankintoja varten.

Päämääränä on luoda työympäristöjä jotka ovat niin vuorovaikutteisia kuin mahdollista. Työympäristöjen pitää tukea muutakin kuin paikallaan istumista. Niiden pitäisi olla paikkoja joihin muodostuu toimivia yhteisöjä, keskustelua ja jotka rohkaisevat luovuuteen. Millaisia ovat tulevan sukupolven neuvotteluhuoneet? Nyt olemme niin tottuneita siihen, että yksi ihminen seisoo ja puhuu valkotaulun edessä. Tulevaisuudessa kaikki tieto voidaan ehkä jakaa tosiajassa kosketusnäytöllä. Kohtaamme yhä kasvavassa määrin älykkäitä digitaalisia ratkaisuja rakennuksissa ja laitteissa. Hightech-elämää voidaan elää rentouttavassa ympäristössä. Se on teknituuria.