TRENDI 1: MONIMUOTOINEN DESIGN

2015-08-27

TRENDIRAPORTTI 2015 on satojen haastattelujen, analyysien ja perusteellisen tutkimustyön tulos. Tutkimuksessa nostetaan esiin viisi maailmanlaajuista työympäristötrendiä. Ensimmäisenä on vuorossa Monimuotoisuuden huomioon ottava muotoilu.

Ennen vanhaan kaikki työpisteet näyttivät suunnilleen samalta. Käytössä olivat standardiratkaisut – normina keski-ikäinen mies parhaassa iässä. Ajatuksia herättävän tarinan kertoo TRENDIRAPORTISSA Sheryl Sandberg, nykyinen Facebookin toimitusjohtaja. Eräänä päivänä hän saapui kokoukseen Googlelle mutta joutui tilanpuutteen takia pysäköimään kauas toimistosta ja laahustamaan sitten vaivalloisesti pitkin rakennuksen loputtomilta tuntuvia käytäviä. Tähän on syytä lisätä, että hän oli viimeisillään raskaana. – Täytyy ihmetellä, miten monet naiset ovat kaikki nämä vuodet vain kärsineet hiljaa ja hyväksyneet tilanteen, Sheryl sanoo. Sen jälkeen Google on järjestänyt erilliset parkkipaikat raskaana oleville naisille. Klassinen, mutta valitettavasti ei lainkaan epätavallinen esimerkki siitä, miten 50 prosenttia kansasta vain unohtuu...

Tulevaisuudessa muotoilun tasa-arvoisuus ja kaikki huomioon ottavat ympäristöt ovat itsestäänselvyyksiä kaikilla työpaikoilla. Etenkin ikääntyvän väestön osalta, joka Yhdysvalloissa on saanut jopa oman nimen - Hopeatsunami. Jatkossa ei siis ole epätavallista, että neljä sukupolvea tekee töitä rinta rinnan. Miten yritysten tulisi mukauttaa sisustustaan ja muotoiluaan, jotta heidän kaikkien työnteko sujuisi helpommin ja kaikkien toiveet otettaisiin huomioon? Tämän pitäisi olla erittäin ajankohtainen kysymys, mutta useimmilla henkilöstöosastoilla se ei ole edes esityslistalla. Tai miten  hiljaiset, sisäänpäinsuuntautuneet ihmiset pääsevät ääneen meluisissa ympäristöissä, jotka suosivat kovaäänisiä ja ulospäinsuuntautuneita?

Monimuotoisuuden huomioivassa muotoilussa pyritään keskittymään ihmiseen.– Haasteena on löytää kultainen keskitie käyttäen muotoilua, joka sopii kaikille. Tuoli on edelleen tuoli, eikä tämän päivän tuoli poikkea suuremmin 50 vuoden takaisesta. Designkalusteissa on pikemminkin kyse siitä, miten koko ympäristö toimii, sanoo arkkitehti ja muotoilija Ola Rune.

Tilaa koko Trendiraportti sähköisenä julkaisuna