TRENDI 2: TYÖYMPÄRISTÖN BIOLOGIA

2015-09-20

Tiedostava työympäristö on nyt totta! Tulevaisuudessa keskeistä ovat kunkin työntekijän yksilölliset vaatimukset ja tarpeet. Tämä on yksi todella suurista suuntauksista, joista voimme lukea Kinnarpsin uusimmasta Trendiraportista 2015.

Kun Kinnarps 25 vuotta sitten toi markkinoille nostettavan ja laskettavan Decade-työpöydän, kyseessä oli suoranainen sisustuksen vallankumous. Siihen saakka kaikki työpisteet olivat näyttäneet suunnilleen samalta. Ihmiset työskentelivät päivän toisensa perään pienissä työpisteissä astumatta juuri koskaan niiden ulkopuolelle... Onneksi tuo kaikki on muuttunut.

Nykyään olemme aivan eri tavalla tietoisia siitä, että kaikilla ihmisillä on erilaiset tarpeet, edellytykset ja odotukset – suunnittelun oletusarvona ei enää ole keski-ikäinen mies. Samaan aikaan on käynnissä valtavan nopea tekninen kehitys, joka on kääntänyt useimpien työtilanteen aivan ylösalaisin. Miten tämä kehitys sitten kohdataan? Yritykset panostavat yksilöllisiin kalusteisiin, jotka kannustavat liikkumiseen ja luovuuteen, mutta koko ajan työntekijöiden ehdoilla. Joku pitää puheen sorinasta ja tekemisen meiningistä sekä voimakkaista väreistä, joku toinen taas haluaa vetäytyä pelkistettyyn ja ilmavaan tilaan, jossa ei ole häiritseviä ääniä. Molemmat toiveet on pyrittävä täyttämään.

– Mitä enemmän vaihtoehtoja tarjoamme, sitä helpompi meidän on onnistua, sanoo Veldhoen + Companyn Louis Lhoest. Kestävät työympäristöt tekevät ihmisistä kestäviä, niin yksinkertaista se on! Tutkimukset osoittavat yksiselitteisesti, että ankeat ja toimimattomat toimistot ovat suorastaan vaarallisia terveydelle ja lisäävät sairauspoissaolojen määrää. Ympäristöllä on erittäin suuri vaikutus aivoihimme.Tiedostavalla työpaikalla, missä ihminen on keskipisteenä, ymmärretään, että pehmeät arvot ovat ratkaisevia hyvinvointimme kannalta, muotoilu ja psykologia ovat yhteydessä toisiinsa. Siksi on syytä seurata työntekijöiden antamia signaaleja, heidän vointiaan ja viihtymistään. Yleismaailmallinen ongelma on, että yhä useammat ovat väsyneitä tekniikkaan ja tuntevat, että heitä hoputetaan, eivätkä siksi pysty rentoutumaan.

Tämän vuoksi esimerkiksi Google on päättänyt ottaa käyttöön tekniikkavapaat kokoukset, joissa ei käytetä kannettavia tietokoneita eikä matkapuhelimia. Meidän on yksinkertaisesti opittava luomaan inhimillisempiä ympäristöjä sekä keholle että mielelle. Siksi ei ole väärin, jos työpaikoilla jäljitellään ympäristöjä, joissa usein viihdymme, kuten kahviloita ja oleskelutiloja. Silloin vahvistuvat myös ryhmän yhteenkuuluvuus ja käsitys omasta identiteetistä. Uuden työympäristösuunnittelun mottona on, tai kuten kysymys raportissa muotoillaan: "Haluaisitko tämän kotiisi?"

Tilaa koko Trendiraportti sähköisenä julkaisuna