65 – a legjobb kor!

2015-05-07

65 éves korunkban a legtöbb nyugati országban elvárják, hogy elpakoljunk az asztalunkról, és végleg hazamenjünk. Csodálkozhatnánk, hogy miért alakult ez így. A Kinnarps utánajárt egy izgalmas kutatási eredménynek, amely szerint az Amerikai Egyesült Államokban az összes 65 év feletti lakos 76 százaléka úgy gondolja, hogy soha nem érezte magát jobban.

De ha az emberek tovább akarnak és tudnak is dolgozni, miért nem lehet kihozni a lehető legtöbbet az idősebb generációból? Valószínűleg ezek a kollégák a képességeik csúcsán vannak. Nem kellene nekik megadni minden lehetőséget arra, hogy még pár évig tovább dolgozhassanak ahelyett, hogy elbúcsúznánk tőlük, és megköszönnénk a munkájukat egy virágcsokorral?

A tudás és a tapasztalat egyre jelentősebb tényező.A kaliforniai UCLA egyetem kutatása szerint a vállalatok egyre inkább érdekeltté válnak abban, hogy az ergonomikus és technikai megoldásokat az egyének igényeihez alakítsák. Az univerzális szabványmegoldások helyett egyre fontosabbá válnak a munkatársak személyes szükségletei és igényei. Erre példák a szemkímélő képernyők, amelyek megkönnyítik a hosszú dokumentumok olvasását, vagy a fájós térdeknek enyhülést hozó bútorok. Ezek kis befektetések ahhoz képest, hogy a vállalat mit kap értük cserébe.David Lindeman, a UCLA Technológiai és Öregedési Központjának igazgatója tovább is gondolná ezt az elképzelést:

„Városainkban hamarosan megjelennek majd az első sofőr nélküli autók. Képzeljük el, milyen hatással lesz ez a fogyatékkal élők életére vagy az idősebb generáció mobilitására és munkábajárási lehetőségeire.”