7 praktikus lépés

2015-11-05

Hogyan alakíthatjuk ki a tökéletes munkahelyet? Az okos vállalatok tisztában vannak azzal, hogy a design és a viselkedéstudományok szorosan összekapcsolódnak. Az alábbiakban hét tényezőt mutatunk be, amelyek meghatározzák a munkahelyi elégedettséget!

  1. Ergonómia Az Amerikai Egyesült Államokban nemrég hoztak nyilvánosságra egy neves tanulmányt (HOK), amelynek készítése során 3 200 irodai dolgozóval készítettek interjút. A tanulmányból kiderült, hogy a kedvezőtlen ergonómiai feltételek miatt a dolgozók 82%-a tapasztalt valamikor izomfájdalmat. Ezért ne legyen kicsinyes!
  2. Hőmérséklet. Tudta, hogy az ideális munkahelyi hőmérséklet 21,6 fok? A koncentrációnk ezen érték fölött vagy alatt minden foknál 1–2 százalékkal csökken. Ügyeljen a termosztát beállítására!
  3. Változatosság. Az, hogy napokig bámuljuk ugyanazt az unalmas irodai környezetet, drasztikusan csökkenti az energiaszintünket. Ahhoz, hogy az agy dolgozzon, változatos vizuális ingerekre van szükség – törje meg a monotonitást művészeti alkotásokkal, mintákkal és színekkel. Viszont soha ne a saját ízlése alapján válasszon színeket, vegye figyelembe a tudományos tényeket! A kék szín tényleg nyugalmat áraszt. És igen, a piros szín hatására éberebbek leszünk. Kérjen tanácsot egy belsőépítészeti tervezési és színszakértőtől!
  4. Szellőzés. Általában igaz, hogy a beltéri levegő százszor annyi allergén részecskét tartalmaz, mint a kinti levegő. Ez egyértelműen egészségügyi kérdés, mivel a nyugati irodai dolgozók idejük 90%-át ténylegesen a négy fal között töltik. Az allergiás és asztmás megbetegedések megelőzése érdekében fontos, hogy a beltéri kialakításra is áldozzunk, és hogy környezetvédelmi és minőségbiztosítási szempontból is megfelelő legyen az eredmény. Mi, a Kinnarps munkatársai ebben segíthetünk Önnek.
  5. Privát szféra. A munkatársak legtöbbször a zaj miatt panaszkodnak, és a kávészünetekben leggyakrabban erről folyik a vita. Mindenki elégedettebb lenne a munkahelyével, ha eldönthetné, milyen zenét hallgasson, ha bezárhatná maga mögött az ajtót, és nyugodtan és csendben végezhetné el a fontos feladatokat anélkül, hogy állandóan megzavarnák közben.
  6. Élet a csúcson. Minél magasabb épületben dolgozunk, annál jobban érezzük magunkat. Ráadásul a kutatások arra is rámutattak, hogy ilyenkor még a munkatársainkkal is kedvesebbek vagyunk. A szép kilátás jó hatással van az érzékszerveinkre.
  7. Elkötelezettség. A boldog alkalmazottak kreatívabbak és egészségesebbek, ezért rendkívül fontos, hogy a vezetőségen egyértelműen látszódjon, hogy hajlandóak áldozni a belsőépítészeti tervezésre és a környezetre. Ez egy olyan pozitív jelzés, amely elkötelezettséget és lojalitást eredményez.