A Kinnarps egyedülálló együttműködése építészekkel

2016-09-16

Milyen színek és anyagok dominálnak majd a munkahelyeken az elkövetkezendő években? Hogy ez kiderüljön, a Kinnarps 2016 során workshopokat szervezett Svédország és Európa számos vezető építészével és belsőépítészével. A nagy finálét szeptember elején a Kinnarps saját dizájn központjában tartják, a svédországi Skillingarydban.

  „A csapatommal háromévente szoktuk frissíteni az anyagválasztékot és a színpalettát” – magyarázza Christina Wiklund, a Kinnarps Colour Studio képviselője. „Ezúttal úgy döntöttünk, építészeket és belsőépítészeket is bevonunk már egészen a folyamat elején, hogy megtudjuk, milyen színeket és anyagokat szeretnek általában.”

Christina 200 széket kárpitozott be különböző szövetekkel az első workshopra tavaly tavasszal, amelyekből a meghívott építészeknek, belsőépítészeknek és kereskedőknek választaniuk kellett. A székek száma minden workshoppal egyre csökkent.

  „Érdekes, mennyire hasonló a gondolkodásunk, még az országhatárokon túl is, ha színekről, szövetekről vagy anyagokról van szó. Úgy tűnik, van valami egységes kreatív elem a trendfigyelésünkben.”

A végső és döntő skillingarydi workshopra Christina meghívott építészeket a Tengbomtól (Linn Sylvan), a Wingårdhstól (Sara Helder), a Krok & Tjädertől (Han Bohlin), a Semrén & Månssontól (Christofer Kihlberg), a White-tól (Ingrid Ehrnebo) és a Howl Designstudióból (Jens O Johansson), valamint Hildur Blad belsőépítészt.

  „Fantasztikus nap volt. Az eredeti 200 székből mindössze 30 maradt, mind különböző kárpittal, és körbevitték őket a kifutón, mielőtt meghoztuk volna a végső döntést” – meséli Christina.

Az építészek segítségével a Kinnarps folytatja sikeres kezdeményezését a színekkel, amelyet már a térfogat-növekedés alátámaszt. Jó példa erre, hogy Christina alkalmazza a Chip széket, amely igazi sikerdarabbá vált, mióta hét kiemelő színt adtak a dizájnhoz.

  „Rettentő fontos, hogy a belsőépítészethez minden színt felhasználjunk, a legsötétebbtől a legvilágosabbig, és az összes közte lévő kiemelő színt. Szeretek arról beszélni, hogy lehetséges 'felerősíteni, vagy gyengíteni a színek mennyiségét' egy szobában.”

Mikor ismertetik az idei workshopok eredményeit és a skillingarydi végső döntést?

  „Egyelőre titkosak, de annyit mondhatok:” gyönyörű laminált színek és egy teljesen új szövetkoncepció érkezik, az új sztár pedig a tölgyfestékünk teljesen új verziója lesz, amely a Kinnarps egyik erőssége. Az input, amelyet az építészekkel és belsőépítészekkel folytatott együttműködésből nyertünk felbecsülhetetlen, és már alig várom, hogy 2017-ben bemutathassam az eredményeket.”

Lábjegyzet. Az alábbiak az idei év korábbi workshopjain részt vevő  építészirodák és egyéb résztvevők: Spectrum (Marie Oscarson), Note (Sanna Wåhlin), I-Design (Nils Löventorn), Propeller (Olle Gyllang), (Brodbeck design) Stefan Brodbeck. A Materia Group, és a Kinnarps nyolc fő piacának képviselői szintén részt vettek.