EGY ÚJ ÉS IZGALMAS TREND

2013-05-08

Tags:

Egy svéd művésznek köszönhetően a korábban sokak által elítélt grafiti az utóbbi időben egészen váratlan helyen jelent meg: munkahelyi környezetben!

A graffitiről valószínűleg mindenkinek az összefirkált metrószerelvények jutnak eszébe, nem pedig egy négyezer euró értékű, kézzel készített szőnyeg.
A Svédország nyugati partvidékén élő, 35 éves Jonathan Josefsson kétgyermekes apuka, aki szereti a békés, otthon töltött estéket, a vegetáriánus ételeket és a közepesen erős sört.  Ám ezzel véget is érnek hétköznapi tulajdonságai. Joseffson – művésznevén Ollio – ugyanis napjaink egyik legnagyobb graffitis művésze, aki mindent megtesz azért, hogy a grafitit önálló és izgalmas művészeti ággá formálja.
Tizenöt évvel ezelőtt Ollio még az utcákat rótta naphosszat festékes flakonokkal teli hátizsákjával, ám egyre többen biztatták, hogy jelentkezzen valamelyik művészeti iskolába.  Azonban sehová nem vették fel, végül egy barátja javaslatára egy textilipari főiskolára iratkozott be.  Így indult karrierje. Ma már nagynyomású festékszóróval, fantasy magazinokból ihletet merítve szőnyegeket készít, melyek absztrakt színeikkel és mintázataikkal az egész művészvilág figyelmét felkeltették.
„Bár most már nem flakonnal, hanem nagynyomású festékszóróval dolgozom, lényegében ugyanazt a technikát alkalmazom.”
A művész nemrégiben partneri kapcsolatot alakított ki a neves Kasthall szőnyeggyárral, melynek eredményeként 20 egyedi szőnyeget alkotott a gyárnak.  Műveit a modern, kortárs környezetet preferáló kórházak, iskolák és vállalatok vásárolják.  Ám sikerei ellenére Jonathan nem szakított a hagyományos graffitivel:
„Mindenkinek demokratikus joga, hogy fessen, ezért minden városban biztosítani kellene olyan falfelületeket, ahol legálisan lehet graffitiket készíteni.”

Jonathan Josefsson Ollioegyedi szőnyege a Kasthall számára.
Egy graffitisból lett művész. Jonathan Josefsson sikeres karrierje.