Egy tisztább világért

2015-09-29

A városok levegője egyre szennyezettebbé válik – ennek ellensúlyozásához innovatív és radikális megoldásokra van szükség. A holland Daan Roosegaarde a Kickstarter program segítségével egy hét méter magas levegőtisztítót alkotott, amelyet a környezetvédelmi szakemberek egyre szélesebb körben elismernek az egész világon.

„Az késztetett cselekvésre, hogy kezembe került egy jelentés, amely szerint Hollandiában a magas légszennyezettség miatt átlagosan egy évvel csökkenhet a várható élettartam” – mondta el Roosegaarde.

A Smog Free Tower (légtisztító torony) óránként 30 000 köbméter levegőt tisztít meg, és friss levegőt bocsát ki maga köré – mindehhez mindössze annyi energiára van szüksége, mint egy elektromos vízforralónak.

A hatalmas légtisztító jelenleg Rotterdam egyik lakónegyedében működik, de hamarosan világ körüli útra indul, amelynek során többek között Mumbait és Pekinget is érinti: két olyan várost, amelynek lakói hozzászoktak ahhoz, hogy a kék eget csak hétvégénként látják, amikor enyhébb a forgalom.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a jövőben százasával fognak megjelenni a levegőtisztító tornyok, de Roosegaarde találmánya megfelelően működtetve egy tiszta levegőjű szigetet teremt a légszennyezettséggel küzdő városokban és munkahelyeken. Az építmény párbeszédet indíthat el környezetvédelmi kérdésekben, és inspirációt adhat más koncepciók kidolgozásához is.

„Annak idején őrült ütemben találtunk fel olyan fantasztikus szerkezeteket, amelyek segítségével gyorsan körbeutazhatjuk a világot. A baj csak az, hogy mindez most visszaüt, és a problémára hatékony megoldást kell találnunk” – mondja Roosegaarde.

Ebben mindannyiunknak részt kell vennie. A Kinnarps is igyekszik hozzájárulni környezetünk megóvásához: ennek szellemében arra törekszünk, hogy minél több „tiszta” anyagot használjunk fel. A Kinnarps által felhasznált alumínium például 60-90%-ban újrahasznosított anyag.

Amennyiben részletesebben is meg szeretné ismerni a Kinnarps „Jobb hatás” nevű környezetvédelmi és fenntarthatósági kezdeményezését, kattintson ide.