Középpontban a környezet

2015-01-08

Középpontban a környezet

Hogy érzi magát? Könnyedén tud összpontosítani és hatékonyan végzi feladatait, vagy fáradtnak és nyúzottnak érzi magát? Lehet, hogy mindezt az Önt körülvevő környezet okozza! A Kinnarps nemrégiben áttanulmányozta a World Green Building Council felmérését, amely arra világít rá, hogy milyen jelentős hatást gyakorol ránk a helyiségek kialakítása és belső megjelenése.

Egy egyszerű példa: Azzal mindenki tisztában van, hogy a friss, tiszta levegő fokozza éberségünket. De milyen mértékben? A felmérésben részt vevő dolgozók koncentrációs szintje több mint 10 százalékkal javult egy új szellőzőrendszer bevezetését követően. Arról nem is beszélve, hogy a betegszabadságok miatt kieső munkaidő is 35%-kal csökkent. Mennyi mindenre képes egy kis oxigén! Hogyan lehetséges, hogy néhány munkáltató ennek ellenére sem törődik az alkalmazottakat körülvevő környezettel, holott mindenhol az emberek jelentik a vállalatok legfontosabb erőforrásait?
„A képlet nagyon egyszerű: a munkakörnyezetbe való minimális befektetés hatására a munkavállalók közérzete javul, így feladataikat is hatékonyabban tudják elvégezni. Ezt mindenképpen érdemes szem előtt tartani a munkahelyek kialakításánál” –mondja Staffan Haglind, a Skanska környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó munkatársa.
Azok, akik nappali természetes megvilágítás mellett dolgoznak, 45 perccel többet alszanak éjszaka, mint az ablaktalan irodában ülő alkalmazottak. Az Ön irodájában sincs ablak? Kapjon elő egy kalapácsot, és tegyen fel a falra pár festményt. A művészet rendkívül megnyugtatóan hat a stresszes lelkiállapotra, legalábbis a World Green Building Council felmérése szerint, amely arra is rámutat, hogy sokkal hatékonyabbak és kreatívabbak leszünk, ha szemet gyönyörködtető látvány tárul elénk munkavégzés közben. Hasonlót tapasztalhatnak azok a vállalatok is, amelyek természetközeli megoldásokat, például belső kerteket és tetszetős előcsarnokokat alakítanak ki: az alkalmazottak elégedettebbek és hatékonyabbak lesznek, a betegszabadság miatt kieső munkaidő pedig jelentősen csökken. Ennyit számít tehát a minket körülvevő környezet!