A lustaság fél egészség!

2016-06-17

Lelkiismeret-furdalása van egy kis lustálkodás után? Erre egyáltalán nincs oka. Az alvás is munka, és elengedhetetlen ahhoz, hogy másnap a legjobb formánkat hozzuk.

Mindnyájan találkoztunk már munkamániásokkal, akik állandóan az íróasztaluk felett görnyednek, és még kérkednek is azzal, hogy nekik csak négy óra alvásra van szükségük. „Az alvás a versenytársaknak való” – szokták mondani. Pusztán tudományos szemszögből vizsgálva valóban bizonyítást nyert, hogy néhányaknak tényleg elegendő, ha csak néhány órát alszanak. Ők azonban a lakosság legfeljebb 1–2 százalékát teszik ki, mindenki másnak időben kell nyugovóra térnie. Ami azt illeti, egyetlen álmatlan éjszaka akár 40 százalékkal is ronthatja a munkavégzés hatékonyságát Tehát, ahogy a testünket is karbantartjuk rendszeres edzéssel vagy futással, úgy az agyunknak is gondját kell viselnünk, ha azt szeretnénk, hogy helyesen működjön. Ez nyilvánvalónak tűnhet, mégis gyakran megfeledkezünk róla, és éjszakába nyúlóan a számítógép képernyőjére tapadunk.

Valaki viszont szó szerint belefáradt mindebbe: Arianna Huffington üzletasszonynak és médiamogulnak elege lett ebből az életmódból. The Sleep Revolution (Az alvás forradalma) című könyvében az egész jelenlegi munkamorálunkat megkérdőjelezi, mivel úgy érzi, hogy elrontotta alvási szokásainkat, és ezért van sokaknak szüksége altatókra és túlságosan korán jelző ébresztőórákra.

Ezért magától értetődő volt számára, hogy újságja, a Huffington Post irodájában alvószobát alakítson ki munkatársai és maga számára.

The Sleep Revolution – érdemes olvasgatni elalvás előtt!