A levegő mindenütt fontos

2016-03-04

Az időnk 90%-át beltéren töltjük. A beltéri levegő mégis gyakran figyelmen kívül hagyott környezeti tényező. A munkáltatók ugyanakkor jelentős előnyökhöz juthatnának, ha csak egy kicsivel több figyelmet szentelnének arra, mit lélegeznek be munkatársaik.

A nemzetközi World Green Building Council szervezet egy tanulmánya alapján a produktivitás jó 11%-kal növelhető, ha javul a munkahelyi levegőminőség, például a szén-dioxid-tartalom csökkentése révén. Brit kutatások rámutattak, hogy a produktivitás akár 15%-kal is növelhető, ha egyszerűen növények kerülnek az irodai környezetbe. Az alkalmazottak fizikailag, szellemileg és érzelmileg is jobban elmerülnek a munkában. Ezzel szemben a túl magas szén-dioxid-tartalom fáradtságot, fejfájást és szemirritációt okozhat.

Az elmúlt napokban azonban egy még sürgetőbb jelentés látott napvilágot. A brit Royal College of Physicians (Királyi Orvosi Kollégium) és a Royal College of Paediatrics and Child Health (Királyi Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Kollégium) jelentése szerint évente akár 99 000 ember halálát okozhatja Európában az otthoni és a munkahelyi légszennyezettség. A jelentés mögött álló orvosok szerint az egyik oka annak, hogy ez a szám növekszik, az, hogy az épületek szigetelése egyre jobb lesz, ennek eredményeként pedig a részecskék, a gázok és a vegyi anyagok – amelyek például a tisztítószerekből származnak – a levegőben maradnak, és kárt okoznak. A légszennyezés életveszélyes hatásaira néhány példa a vetélés és a magzati deformitások, valamint a szívroham, az agyvérzés és a rák megnövekedett kockázata.

A jelentés üzenet a hatóságoknak, hogy a beltéri levegőt is ugyanolyan komolyan kell venni, mint a kültérit. Addig is érdemes lehet ellenőrizni a szellőztetést a munkahelyén. Illetve hasznos lehet elhelyezni néhány növényt is.