Vissza a garázsba

2014-06-10

Kevés cégre irányul akkora figyelem, mint a Google-re. Amikor tehát az amerikai óriásvállalat új irodát vásárolt Amszterdamban, feltétlenül el kellett látogatnunk oda, hiszen nem feledkezhetünk meg arról, hogy a cég annak idején egy garázsból indult.

Az informatikában tipikusnak számító történet játszódott le. Amikor Larry Page és Sergey Brin létrehozták cégüket, szó szerint a nulláról indultak. A Google első irodája például Susan Wojcicki garázsában kapott helyet a kaliforniai Menlo Parkban. Ez nyilvánvalóan kreatív környezetnek bizonyult: Susan a Google után létrehozta a YouTube-ot.
A Google azóta a világ egyik legsikeresebb cégévé vált, irodái a Föld minden táján megtalálhatók. A vállalat központja a Szilícium-völgyben van, és számtalan kényelmi szolgáltatást kínál a röplabdapályáktól a 18 éttermen, a teniszpályákon, a gyógyfürdőn át az úszómedencéig, csak hogy néhányat említsünk. Amikor a vállalat elérkezettnek látta az időt arra, hogy felújítsa és kibővítse az amszterdami irodáját, úgy döntött, hogy visszaforgatja az idő kerekét, és megidézi a garázshangulatot, amely a Susan Wojcicki házában való induláskor jellemezte. Az iroda falait graffiti borítja, költöztetődobozok találhatók mindenütt, és hatalmas ajtaja a hangárajtókat idézi. A régi időktől eltérően azonban az összes felhasznált anyag környezetbarát, és minden bútor újrahasznosított anyagból készült.
Talán ihletet is lehet meríteni ebből más irodák tervezéséhez. Ha költözik vagy felújít, talán érdemes kicsit felidéznie saját múltját.