Biodízel – fenntartható megoldás a Kinnarps számára

2014-10-21

Biodiesel - a sustainable option for Kinnarps

A Kinnarps vállalatnál mindannyian rendkívül komolyan vesszük a környezettel kapcsolatos munkánkat. Minden esetben olyan termékeket és szolgáltatásokat igyekszünk kínálni, amelyek környezetre gyakorolt hatása a lehető legkisebb. Éppen ezért kísérleti projektet is indítunk, amelynek keretében biodízel üzemanyaggal hajtott teherautóval teszünk újabb lépést a még fenntarthatóbb szállítmányozás felé.

„A projektben használt teherautó napi rendszerességgel jár a Kinnarps üzemei között Svédországban. Éves futásteljesítménye nagyjából 170 000 kilométer. Éppen ezért ez az ideális jármű az új üzemanyag hatásainak vizsgálatához” – árulta el Ingemar Åberg, a Kinnarps járműflottájának menedzsere.
- „A projekt keretében vizsgált teherautóba RME üzemanyagot (metil-észterezett repceolajat) töltünk. RME előállítható a legtöbb növényi olajból és állati zsírból, például repceolajból, napraforgóolajból, de akár elhasznált sütőolajból is. Másik előnye, hogy alkalmas üzemanyagnak a jeges és zord svéd télben is.”
A projekt egy teljes éven keresztül zajlik, hogy a hosszú távú hatásokat is fel lehessen mérni.
 - „Kíváncsian várjuk az eredményeket, hogy vajon a biodízel megfelelő üzemanyaga lehet-e az RME-üzemre átépített teherautóknak. Mostanáig minden nagyon szépen alakul” – árulta el Ingemar Åberg.