Árulkodó testbeszédünk

2016-05-30

Mint tudjuk, nagyon fontos a jó beszédkészség, a megfelelő szavak megtalálása. A szavak azonban könnyen elveszítik a jelentésüket, ha például az ember kerüli a szemkontaktust, és idegesen tördeli a kezét. A környezet öntudatlanul észleli az ilyen jeleket, és ezek alapján azonnal képet alkot a beszélőről. Az alábbiakban ismertetjük a testbeszéddel elkövetett 10 leggyakoribb hibát.

  1. Ha kezét a tartóján összekulcsolva hátradől a széken, ez jelentheti azt, hogy nyugodt – de azt is, hogy egyáltalán nem érdekli, amit mondanak Önnek.
  2. Ha valakihez beszélünk, természetesen a szemébe kell néznünk, de ha ezt túlzásba visszük, az agresszivitásnak tűnhet. 1–2 másodpercig tartsa fenn a szemkontaktust, aztán pillantson máshová.
  3. Ha egyik kezünkkel a másikat szorongatjuk, ez általában az idegesség jele. Lehetőleg tartózkodjon ettől, ha azt szeretné, hogy az értekezleten jóváhagyják a projektjeit.
  4. Mit csináljunk a kezünkkel? Sokan ösztönösen, megszokásból zsebre dugják, ez azonban olyan érzést kelthet, hogy az illető valamit rejtegetni akar.
  5. Mondanivalója nyomatékosításaként egész kezével mutat valamire? Ezzel a mozdulattal sajnos a folytatás lehetősége nélkül lezárhatja a beszélgetést.
  6. Testbeszédünkkel elkövetett egyik leggyakoribb hibánk az, hogy beszéd közben megérintjük az orrunk hegyét, vagy az állunkat simogatjuk. Erről nehéz lehet leszokni, de ha igazán őszintének és becsületesnek akar látszani, akkor ügyeljen a kezére.
  7. Az egyetértő bólogatás beszélgetés közben rendben lévő dolog, hacsak nem csinálja állandóan, mert így már a gyengeség jele.
  8. Ha egy értekezletet unalmasnak érez, ezt nem kell feltétlenül a többi jelenlévő orrára kötni. Konkrétan arra gondolunk, hogy ne csavargassa az ujjai között a hajtincseit.
  9. Nem tanácsos rácsavarni a lábát a széklábra – legalábbis ha már elmúlt tizenkét éves, és megbízható felnőttnek szeretné mutatni magát.
  10. Végezetül ne feledje: bár időnként nem árt gesztusokkal kísérni mondanivalóját, ezt ne széles taglejtésekkel tegye (hacsak nem futballbíró vagy állomásfőnök)!