Briliáns ötlet

2015-03-17

A kutatók folyamatosan új környezetbarát energiaforrások után kutatnak. A Kinnarps beszámol a tudomány világának legfrissebb találmányáról: a polipelemmel működő lámpáról...

Képtelenségnek hangzik? Hát nem az. A technika tulajdonképpen azon a jelenségen alapul, amikor a hullámokat éjszaka hirtelen fényesnek látjuk. Ezt a jelenséget az magyarázza, hogy amikor a hullámok elérik a partot, a baktériumok reakcióba lépnek az oxigénnel, és ennek a kémiai reakciónak a hatására fény keletkezik.

„Ez teljesen új módszer az energiatermelésre, és reméljük, hogy a jövőben sok területen hasznosítani tudjuk majd” – nyilatkozta Teresa van Dongen, az eindhoveni formatervezési akadémia munkatársa.

A lámpa az Ambio nevet kapta, a latin szó jelentése „körüljár”. Megfelelő név egy lámpának, amely megszegi az összes szabályt. A polipbaktériumokat sós vizet tartalmazó oldatba helyezik, a lámpát pedig finoman megnyomják, hogy billegjen. És lőn világosság! Ennek a mozgásnak a hatására a lámpa 20 percig ég. Tökéletes világítási módszer a munkahelyre, amelyik azt hitte, hogy mindent megtett a környezet védelme érdekében. Az Ambio sajnos még mindig fejlesztés alatt áll.