A kreativitás serkentése a művészet segítségével

2015-10-01

Napjainkban az egyik legnépszerűbb munkahelyi trend a szépművészeti kiállítások berendezése az irodákban. Nem csupán azért, mert a műtárgyak szépek és szemet gyönyörködtetőek, hanem azért is, mert utat engednek a kreativitásnak.

Legyünk csak őszinték. A legtöbb munkanap ugyanolyan, mint a többi, igaz? Időről időre ugyanazokat az űrlapokat töltjük ki, és ugyanazokat a problémákat oldjuk meg. Ugyanazt a rutint követjük nap mint nap. Hosszú távon azonban ez erőteljesen korlátozza agyunk működését. Ahhoz, hogy folyamatosan fejlődjünk és ne ragadjunk le egy adott szinten, agyunknak állandóan új feladatokra és új élményekre van szüksége. A kutatók rámutattak, hogy a tanulás mellett a művészet és a kultúra alkalmas leginkább az agysejtek formában tartására. Erre egyre több munkahely rájön, és egyre inkább megérti a jelentőségét. Természetesen nem az igazgatótanács tagjait ábrázoló régi olajfestményekre gondolunk, hanem életteli, modern műtárgyakra, amelyek kihívást jelentenek az érzékszervek számára.

Ezen koncepció jegyében rendezték be például a sikeres angol reklámügynökség, a Fold7 irodáját is Londonban. A vállalat többek között olyan megrendelőket tudhat magáénak, mint a Carlsberg, a British Airways, a Disney és a Nike.

A recepcióra érkezőket a cseh művész, Michal Trpák fantasztikus, Mary Poppins-szerű szobrai fogadják; ez egyike a Fold7 által megvalósított, hosszú távú vándorkiállításoknak, amelyek kreatív munkakörnyezetet teremtenek.

Nem is lehet úgy belépni a helyiségbe, hogy ne egyből a mennyezetre tekintenénk, és ne akarnánk kibogozni, hogy melyik jelenet mit ábrázol.