Számítógépek támadás alatt

2016-05-20

Egy friss interjúban a brit hírszerzés ügynöke az MI6-től összehasonlította az éghajlati válságot valamint a gyakran szörnyű adatbiztonsági folyamatokat a társadalomban: „A fenyegetés mindannyiunk feje felett ott lóg, és tudjuk, hogy cselekednünk kellene, de senki sem tudja, hogyan, vagy mit kellene tennünk.”

A kollektív vállrándítás természetesen vakmerő és egyben veszélyes is, de némileg érthető a veszély rendkívül bonyolult jellegét tekintve. A mai számítógépes hekkerek könnyedén lehetnek unatkozó, pattanásos tinédzserek, de akár egy bűnözői hálózat is, amely arra törekszik, hogy ellopja a vállalati titkokat. Hogyan védekezzünk, ha fogalmunk sincs, ki az ellenség? Még a legerősebb megfigyelés alatt álló intézmények sem érezhetik biztonságban magukat. Néhány évvel ezelőtt, hekkereknek sikerült teljes hozzáféréshez jutni az Amerikai Szövetségi Kormányhivatal Személyzeti Menedzsmentjéhez és ezáltal 21 millió állami alkalmazottról szóló információhoz, beleértve a CIA ügynököket is. Tehát, ha úgy gondolja, biztonságban van, mert letöltötte a legújabb víruskereső szoftvert, akkor gondolja át újra, mert ez nem így van.

A technológiai fejlődéssel egyetemben megváltoztak a módszerek és a fenyegetések is, és már nem a hitelkártya-csalások és a nigériai levelek aggasztják a biztonsági szakértőket, hanem sokkal súlyosabb behatolások. Egyre több és kifinomultabb támadások érik manapság az alkalmazásokat annak érdekében, hogy átvegyék az irányítást mobiltelefonjaink felett. Figyelembe véve a tényt, hogy telefonjainkat éjjel-nappal magunknál tartjuk, és magán- valamint munkahelyi célra egyaránt használjuk, a következmények pusztítóak lehetnek. Valószínűleg még nagyobb biztonsági problémát jelent azonban minden olyan eszköz és berendezés, amely csatlakozik az internethez (Internet of Things).

A Homeland című sorozat egyik híres epizódjában egy terroristacsoport úgy végzi ki az USA alelnökét, hogy átveszi az irányítást a szívritmus-szabályozója felett.

Úgy gondolja, ez csupán fikció? A gyakorlatban valóban megtörténhet.

 „Ráadásul ez a bűncselekmény a boncolás során valószínűleg nem is észlelhető” – magyarázza Marc Goodman, Singularity University nemzetközi biztonsági szakértője.

Egyéb könnyű célpontjai a számítógépes támadásoknak terjedhetnek a közlekedési lámpáktól kezdve az atomerőművek fogyasztásmérőin át egészen a repülőgépek magasságmérőiig is... a probléma az internethez kapcsolódó kis eszközöknél például az, hogy csak ritkán figyeljük meg őket ténylegesen, és hogy nincs rajtuk elég tárhely egy nagy víruskereső szoftver telepítéséhez.

Mekkora figyelmet szenteljünk tehát a munkahelyi adatbiztonságnak?

Íme négy egyszerű, de okos tanács!

• Fogadja el a tényt, hogy meghekkelik, és dolgozzon ki egy menetrendet arra, hogyan reagáljon ön és a cég, ha ilyen történik.

• Döntse el, mi fontos, és mit kell megvédeni minden áron.

• Minden tűzfal feltörhető, ezért manuálisan is ellenőrizni kell őket.

• Működjön együtt más cégekkel az iparágban.