Digitális elvonó

2016-09-09

Ping! Mi történik velünk, ha folyamatosan elérhetőek vagyunk? A legújabb kutatás szerint ez gyengíti a produktivitást. Ezért számos nagyvállalat – beleértve a Volkswagent is – úgy döntött, hogy munkaidő után leállítja az e-mail szervereit.

Természetesen mindenki tisztában van azzal, hogy a túl sok túlóra és a folyamatos kötöttség káros hatással van ránk. Mégis olyan nehéz nemet mondani.

  „Az egyénnél és vállalatoknál is jelentkező következmények miatt azonban érdemes megállni és gondolkozni” – mondja Erin Reid, a Bostoni Egyetem Üzleti Karának munkatársa.

  „Kutatásaink egyértelműen azt mutatják, hogy szinte mindannyiunknál megfigyelhető egy bizonyos mértékű diszfunkcionális működés, ha soha nem tudjuk letenni a mobilunkat, és folyamatosan várjuk a következő e-mailt vagy telefonhívást.”

A leginkább antiutópisztikus jelentések arra figyelmeztetnek, hogy egy olyan munkakultúra felé haladunk, amelyben elvárás, hogy a munka az első, nem pedig a család, a személyes fejlődés és a szabadidős érdeklődés, vagyis maga az élet.

  „Néhány esetben a következmények teljesen bizarrok. Az egyik megvizsgált vállalatnál kiderült, hogy az alkalmazottak negyede csak tettette, hogy heti 80 órát dolgozik, amikor valójában ennek csak a felét dolgozták le. De a munkakultúra hatására úgy érezték, hogy muszáj így tenniük” – folytatja Reid.

Ezt a problémát nemcsak a Volkswagen próbálja megoldani. Franciaországban bevezettek egy olyan törvényt, amely szerint a munkaadók munkaidő után nem küldhetnek e-mailt az alkalmazottaiknak.