Ajtók és ajtónyílások

2015-08-13

Az ajtók nagyon hosszú ideig teljesen egyformák voltak: mindegyik négyszögletes volt, és egy falnyílásba helyezték őket. Tökéletes, ha ön felnőtt, normál termetű, és egészségesek a lábai. Ám mi van azokkal, akikre nem illik ez a leírás? A Kinnarps ezúttal egy japán tervező, Nendo új ajtóira vet egy pillantást, amelyek befogadó dizájnját igazán magáénak érzi.

Nendo, valódi nevén Oki Sato, a 2000-es évek eleje óta nyűgözi le a világot azzal, hogy a használati tárgyakat egyedülálló szemszögből közelíti meg.
Legutóbbi hasonló munkája a milánói bútorvásáron bemutatott ajtó. Nendo a mágneses lemezekkel és polcokkal egy egészen új helyet teremtett polcok és festmények, vagy akár virágcserepek számára is. Az ajtó tökéletesen beleillik a belső térbe. Természetesen egy beépített világító csíkkal is fel van szerelve, hogy sötétben is könnyedén megtalálja a kulcslyukat, és mindig tudja, hova lépjen. Ez eddig miért nem jutott még senkinek sem az eszébe?

 

A gyermekek számára sokszor szinte lehetetlen, hogy felérjék a kilincset. Ennek az ajtónak a tervezése közben Nendo az óvodákat tartotta szem előtt.

 

Az ajtók általában csak a funkcionalitásról szólnak: lehessen őket nyitni és csukni. Nendo világában azonban nem ez a helyzet: ő minden ajtót gyönyörű művészi alkotássá változtat. Itt láthatunk is egy példát, mit mindent ki lehet hozni egy ajtóból.

Miért ne lehetne az ajtót a szoba egyik sarkába tenni?
"Ez a megoldás számos kerekesszékkel élő számára képes megkönnyíteni a dolgokat. A sarokban lévő ajtó emellett teljesen megváltoztatja a szoba szerkezetét, és a belsőépítészeti tervezés számos alternatívája előtt nyitja meg a kapukat" – meséli Oki Sato.