Környezetbarát világítás

2014-01-08


A köztéri világításhoz használt napelemek nem számítanak újdonságnak. Ezt a környezettudatos megközelítést magasabb szintre emelve az IgenDesign szélenergiával működtetett, bambuszból készült világítást tervezett, amely alapvető megoldást jelenthet a szeles városok számára.

A szeles, zord időjárásukról híres tengerparti városoknak nagyon is érdemes lenne megismerkedniük az IgenDesign Flownak keresztelt köztéri világítótestével. A Flow a vertikális szélerőművek elvén működik; a teljes egészében aerodinamikai jellemzőkön alapuló egyszerű formatervezésű széllapátok a szél energiáját felhasználva mozognak. 
A Flowt eredetileg Kolumbia Cartagena városába tervezték, ahol a bambusz természetesen nő és a tenger felől mindig fúj a szél. Egyértelmű volt, hogy a bambuszra esett a választás, hiszen az Egyenlítő mentén mindenhol ez a természetes növényzet, így a világítótest ötlete a harmadik világ többi országába is könnyen, anélkül exportálható, hogy a gyártáshoz szükséges anyagokat az óceánokon keresztül kellene szállítani. A bambusz ráadásul még biológiailag is lebontható, így teljesen környezetbarát.